Macron jako Kim Čong-un. Prezident hrozil vypnutím sociálních sítí, čelí tvrdé kritice

Francouzský prezident Emmanuel Macron je dnes jednou nejvíce nenáviděných osobností ve své zemi. Kritiku sklízí i v zahraničí.

Nepokoje ve Francii pokračují (5.7.2023)

Situace ve Francii je stále napjatá, prefektura v Marseille v úterý večer potvrdila, že v ulicích města zemřel 27letý muž. Prezident Emmanuel Macron proto pohrozil vypnutím sociálních sítí. Svými výroky si vysloužil přezdívku Kim Čong-un.

Prezident Macron oznámil, že v případě nové eskalace násilností sociální sítě vypne. Jeho mluvčí to ve středu mírnil. „Pozastavíme například některé jejich funkce,“ odpověděl na otázku, zda budou vypínat internetové platformy. Jako příklad uvedl geolokalizaci, díky které se lze svolávat na určité místo.

ČTĚTE TAKÉ: Žralok přímo mezi lidmi. Kamera zachytila velkého predátora na lovu u floridské pláže

Za poslední nápad si u levicové opozice Macron vysloužil přezdívku Kim Čong-un. Pravice ho kritizuje za neustálé lavírování mezi podporou policie a města. „Při každém prohlášení řekne, že je to bílé i černé, pro i proti, takže už nevíme, na čem jsme,“ uvedl předseda senátního klubu republikánů Bruno Retailleau.

Francouzskou společností v posledních dnech rezonovala i sbírka pro rodinu policisty, který zastřelil 17letého Nahela. Poté, co matka mladíka podala stížnost na jejího autora za organizovaný podvod, ji sám ukončil. Vybralo se přes milion a půl eur. Byla ale vyhlášena další sbírka – „na podporu hrdinů, kteří nás chrání“.

Prefektura v jihofrancouzském městě Marseille oznámila, že tam o víkendu zemřel 27letý muž, a to po zásahu gumovým projektilem ze zbraně používané policisty. Přímá spojitost s nepokoji zatím není prokázána.

Tagy: