Vzpoura proti opatřením pokračuje. Šeberák znovu otevřel, o víkendu se chystá další bar

Majitel podniku Šeberák

Rozhovor s majitelem restaurace

Majitel Pražské restaurace Šeberák Jakub Olbert ve čtvrtek navzdory zákazu svůj podnik otevřel. I když do něj vtrhla policie a podle dostupných informací rozdala až 4 000 na pokutách, Olbert v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS vzkázal, že v pátek otevře znovu. A tak také učinil. S hosty podepisuje dohodu o provedení práce, a tak se proti zákonu dle svých slov nechová. Další podnik, bar Restart v Uherském Brodu, se na protest proti postupům vlády chystá otevřít v sobotu.

Majitel restaurace Šeberák se všemi hosty podepisuje dohodu o provedení práce, čímž obchází vládní nařízení, a nevidí tak v otevření problém. „Od rána se tu vystřídalo několik policejních hlídek, které prolustrovaly naše zaměstnance. Ti jsou tu na brigádu. Jinak se nic zásadního nedělo, akorát velká publicita, která je kolem toho, nám trochu znemožňuje obvyklý provoz,“ okomentoval v pátek pro televizi CNN Prima NEWS Olbert.

Kdokoliv s ním tedy uzavře dohodu o provedení práce, stává jeho zaměstnancem a do restaurace může. Jinak tam lidi nepustí. „Potřebujeme vyzkoušet nové menu, takže od rána se tu střídá jeden brigádník za druhým,“ zdůraznil.

Jsem si skoro jistý, že nikdo pokutu neplatil

Podle dostupných informací policie ve čtvrtek na místě rozdala pokuty ve výši 4 000 korun, tedy osm lidí zaplatilo 500. Olbert ale sdělil, že o ničem takovém neví. „Já jsem si skoro jistý, že nikdo včera pokutu nezaplatil, ale nemůžu mluvit za všechny. Neviděl jsem nikoho, kdo by tu platil,“ uvedl.

Ve čtvrtek podle něj v restauraci policie neshledala nic protizákonného a v pátek je tomu podobně. „Policisté říkali, že se musí poradit nahoře, co s tím dál, protože všichni lidé, kteří tu byli, měli podepsanou dohodu. Čili tu nebyl žádný zákazník, který by tu neměl pracovní vztah,“ podotkl majitel restaurace Šeberák v pražských Kunraticích.

Obcházením nařízení bojuje proti vládnímu chaosu v opatřeních. „Rozhodl jsem se ve středu večer, že ve čtvrtek otevřu, protože vláda nám řekla jasně, že otevřeme v pondělí, ale s tím, že nám to možná řekne až v neděli. Nejsme schopní takhle rychle reagovat na jejich nařízení,“ uvedl ve čtvrtečním vydání pořadu 360° Pavlíny Wolfové majitel restaurace Jakub Olbert.

Zároveň zdůraznil, že další den otevře znovu. „Zítra máme otevřeno stejně jako dnes, takže Policii ČR vzkazuji: Budu mít otevřeno, přijďte pro mě a můžete mě pravděpodobně zavřít,“ vzkázal přes televizní obrazovku.

V sobotu otevírá i bar Restart

Olbert oznámil svůj úmysl otevřít už ve středu večer na facebookovém profilu svého zařízení. Během čtvrtka zval lidi na kance, husu či pivo za korunu. Na sociální síti také veřejně uvedl, že s hosty podepisoval dohodu o provedení práce. „Bohužel jsme se po několika pivech nedohodli na výši odměny. Tudíž odchází a přijdou zítra na další jednání,“ napsal ve čtvrtek. Později se ptal, kdo otevře další, a vytvořil i veřejnou událost.

Zároveň vyzval další restaurace, ať se k němu přidají a otevřou také. Na to rázem zareagoval majitel baru Restart Tomáš Weintritt. „V sobotu otevíráme bar s příznačným názvem Restart, jelikož už na dále nehodláme poslouchat tato absurdní nařízení vlády, která zdůvodňují obrovským celostátním podvodem s názvem COVID-19, a vyhlásili jsme občanský odpor formou občanské neposlušnosti,“ napsal do komentáře na Facebooku.

Později Weintritt svůj záměr oznámil i na profilu Restart baru v Uherském Brodu s tím, že otevírá v sobotu v 15 hodin.

Blatný: Otevření není hrdinství

Čtvrteční otevření restaurace Šeberák na Twitteru zkritizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Považuji to za políček všem slušným lidem, kteří dodržují platná opatření, a pomáhají nám tak bojovat se současnou epidemickou situací. Už včera jsem požádal hygienu a policii, aby konali. Znevažování nastavených pravidel není hrdinství,“ nelíbí se Blatnému.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza na ministra ale zareagoval slovy, že se nejedná o hrdinství, ale o zoufalství stovek tisíců podnikatelů a jejich zaměstnanců. „Že jim často bez řádného zdůvodnění bráníte fungovat a ani se neobtěžujete jim pomoci toto kritické období přežít,“ okomentoval Prouza na Twitteru s tím, že kdyby podnikatelé měli jistotu rozumné podpory, nemuseli by dělat tyto kroky.

Tagy: