Restauratér Jakub Olbert se v posledních týdnech stal známým po celé republice. Svým aktem vzdoru, kdy i přes vládní zákaz otevřel svoji pražskou restauraci Šeberák, inspiroval řadu podnikatelů k otevření svých provozoven. I když byl již několikrát pokutován, a dokonce jej zadrželi policisté, jeho krok se stal příkladem nejen pro restauratéry, ale i pro provozovatele fitness center a pro další podnikatele. Olbert nyní v rozhovoru pro CNN Prima NEWS říká, že se s faktem, že se stal symbolem protestu, neztotožnil.
Jak vnímáte fakt, že jste se společně s vaší restaurací stal jakýmsi symbolem protestu?
Je to pro mě situace, kterou málokdo zažívá, takže se s ní ještě nějak neztotožňuji. Vzhledem k práci, kterou máme, a k situaci, která se pořád nějakým způsobem mění, nemám čas se nad tím nějakým způsobem zamyslet. Zatím jsem o tom neuvažoval.
Podnikatelé a restauratéři vypouští petici a žalují vládu za šíření poplašné zprávy
Skupina restauratérů a podnikatelů, kteří nesouhlasí s vládními opatřeními proti šíření koronaviru, vytvořila iniciativu nazvanou Chcípl PES. Společně tak protestují proti nařízením omezujícím jejich otevírací dobu. Nejvýraznější provozovnou je v tomto směru pravděpodobně pražská restaurace Šeberák. Právě v té se během úterního dopoledne uskutečnila tisková konference, na které provozovatelé představili své další plány.
Všímáte si reakcí?
Máme na našem webu asi 200 tisíc sledujících, 600 tisíc dosah. Z 90 procent to jsou podpůrné reakce, které nám nalévají novou krev do žil.
Objevují se ovšem i negativní komentáře. Například zástupce restauratérů Luboš Kastner říká, že váš akt je jen sobecký exces, který komplikuje jednání s vládou.
Pokud negativní komentáře někdo vykřikuje, nebo jsou na různých webových portálech, do diskusí se nezapojuji. Pokud to přijde k nám nebo mně na mail, snažím se to lidem vysvětlit. Je to samozřejmě jejich názor, dost často ale vychází z absence informací.
Jak konkrétně se opatření dotkla provozu Šeberáku? Hrozí jeho zavření?
Já si myslím, že Šeberák asi nezavřeme. My jsme i nyní přes vládní opatření stále otevření. Lidé jsou solidární, takže máme poměrně rozumné tržby na toto období. Do budoucna věřím, že se naší vůlí a tlakem vládní opatření rozvolní či zruší úplně. Pak budeme moci svobodně podnikat a Šeberák se zachrání.
Proč jste si vybrali jako název právě „Chcípl PES“?
Kolegové David (Biksadský) a Jakub (Vavřička), kteří tuto doménu spravují, si ji založili před několika lety a měli ji uspanou na příležitost, kdy se něco stane. Když jsme začali otevírat restaurace, přidali se k tomu, protože mají také svůj bar. Nabídli nám také svoji doménu, která přišla hlavně v začátku, v tom vykopnutí, poměrně příhodná svým názvem. Takže jsme je poprosili a dohodli jsme se, abychom mohli využívat jejich doménu.