Makáme dál, zdůrazňuje Bartoš. Na vládní sestavě se nic nemění, dohodl se s Fialou

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Vládu neopouštíme, řekl Bartoš po schůzce s Fialou

Na koaliční smlouvě ani vládním angažmá se nic nemění. Makáme dál, uvedl po schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) pirátský šéf Ivan Bartoš. Probírali spolu priority pro poslední rok vládnutí. Bartoš, který kvůli volebnímu neúspěchu rezignoval na post předsedy, již před setkáním s Fialou však odmítl, že by byl odchod Pirátů z kabinetu na stole. Poznamenal, že víkendové volby přinesly špatné výsledky Pirátům, ale moc dobrý výsledek neznamenaly ani pro koalici jako celek.

Strany pětikoalice by podle něj měly táhnout za jeden provaz, uvedl na dotaz novinářů k postojům části koaličních politiků k problémové digitalizaci stavebního řízení. Mezi pirátskými prioritami jmenoval schválení zákona o podpoře bydlení do konce roku či garanci investic do výstavby bytů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zbavme se pirátských „komoušů“, řekl Lipavský. Žádné neznám, reagovala senátorka Šípová

Prioritní je podle něj i to, jakým způsobem bude vláda nakládat s modernizačním fondem. Podle Pirátů by to mělo být tak, aby peníze šly domácnostem a snižovaly jejich náklady.

S premiérem podle Bartoše našli shodu. „Bavili jsme se i o digitalizaci a o tom, že musíme zabrat, protože riziko, že by v zemi mohly vládnout hnutí ANO s podporou SPD a komunistů, není budoucnost pro ČR,“ uvedl.

Setkání s Fialou bylo podle Bartoše prvním krokem k shrnutí toho, jak se pětikoalici daří. „Na koaliční smlouvě se nic nemění, společné cíle se nemění, prostě makáme dál,“ uzavřel. Výsledky voleb a reakci na ně projedná ještě s lídry celé pětikoalice a také předsedou Starostů Vítem Rakušanem.

„Jen konkrétními výsledky totiž lidem dokážeme, že lepší život přinášejí zodpovědní politici, a ne populistické sliby. Na tom, i na výše zmíněných prioritách, jsme se s panem premiérem shodli. Makáme dál!“ zopakoval Bartoš na svých sociálních sítích.

Nový šéf Pirátů? Zatím není kandidát

Po volebním neúspěchu Bartoš o víkendu oznámil, že s celým vedením končí v čele Pirátů. Nechápe to však jako důvod, aby opustil také post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. „Ve vládě není předsedkyně jedné z koaličních stran, vicepremiér (Vlastimil Válek, TOP 09) není předseda koaliční strany,“ podotkl.

Bartoš upozornil, že ve volbách se ukázala obrovská dominance opozičního hnutí ANO v regionech, ale také vzestup komunistů a extremistů. Na otázku, zda by se odchod z vlády mohl stát tématem kandidátů na jeho nástupce v čele Pirátů, zatím nechtěl odpovídat.

„Zatím nikdo neoznámil kandidaturu na předsedu a já bych tímto směrem neuvažoval. My děláme věci, které jsou správné, ne ty, které jsou pragmaticky výhodné,“ uvedl Bartoš. „Vláda má před sebou velké úkoly z programového prohlášení, které nejsou hotové, dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Někde je hotovo, jinde se čeká. Kdo ovládne váš kraj a kde se ještě peče koalice? Podívejte se na velký přehled.

Tagy:
politika ODS Petr Fiala Piráti volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana vláda vláda Petra Fialy politický proces politické strany a hnutí