Maláčová: Válka na Ukrajině táhne Evropu ekonomicky ke dnu. Vládní strany lžou a škodí

Všechny vládní strany potřebují dlouhý odpočinek a odnaučit se lhát a škodit. Válka na Ukrajině táhne Evropu ekonomicky ke dnu. Pomáhat této zemi proti ruské agresi bylo správné, ale už dávno je jí zapotřebí pomoci vyjednat mír. Nejen to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásila Jana Maláčová (SOCDEM), někdejší ministryně práce a sociálních věcí. Prozradila i to, zda hodlá na podzimním volebním sjezdu strany kandidovat na předsedkyni.

Po debaklu SOCDEM v evropských volbách se na podzim uskuteční mimořádný sjezd strany, který vybere nové vedení a lídra do sněmovních voleb. Budete kandidovat na předsedkyni strany a usilovat o to ji vést do příštích parlamentních voleb?
Divili byste se, ale spoustě lidí dvouprocentní sociální demokracie velmi vyhovuje. Mně tedy ne. Ve mně se vaří krev. Samozřejmě, že vážně zvažuji, že budu kandidovat na předsedkyni. Rozhodnu se po krajských volbách a půjdu do toho, pokud uvidím chuť k radikální změně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečnostní expert Andor Šándor o atentátech na Fica a Trumpa. Může to přijít i v ČR. Zmínil Andreje Babiše

SOCDEM působí stále rozhádaně. Jak byste chtěla stranu sjednotit a je to vůbec ještě reálné?
Jasně a tvrdě. Máme být strana, která hájí zájmy pracujících lidí. Musíme být alternativou ke konzervativcům a liberálům. Ti kážou o hodnotách, aby pro velký byznys, který za nimi stojí, uhájili jeho privilegia a odvedli pozornost od toho podstatného – od soustavného okrádání lidí o férový podíl na výnosu z jejich práce. Podle OECD jsou Češi nejvíce odíraným národem v Evropě, protože dostanou na výplatní pásce nejmenší podíl z hodnoty odpracovaného.

Jana Maláčová (43)
V letech 2007 až 2011 pracovala na Ministerstvu pro místní rozvoj jako analytička fondů EU, mezi roky 2012 a 2014 byla zástupkyní Kanceláře Senátu Parlamentu ČR při Evropském parlamentu. Od roku 2018 do roku 2021 byla za SOCDEM ministryní práce a sociálních věcí ve vládě Andreje Babiše. Od roku 2019 do roku 2021 působila jako místopředsedkyně strany. Jejím bývalým manželem byl Aleš Chmelař, náměstek ministra zahraničí a bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR. Mají spolu syna Gustava.

Trochu jste mi utekla z otázky. Vypadá to, že v SOCDEM sami nevíte, co vlastně chcete. Předseda Michal Šmarda na konci srpna inicioval setkání zástupců levicových stran a subjektů v Česku, včetně šéfky KSČM a koalice Stačilo! Kateřiny Konečné, aby spolu jednali o možné budoucí spolupráci. Schůzku ale pár dní předtím zrušil, neboť, jak uvedl, byla nesprávně vyložena jako spojení s KSČM...
To se bohužel snad ani komentovat nedá...

Kateřina Konečná o sjednocení levice volá už delší dobu. Jste i vy zastáncem toho, aby se SOCDEM spojila s komunisty, i když váš bohumínský sjezd spolupráci s komunisty zakázal?
Spolupráce s Kateřinou Konečnou zní logicky. Pro odpověď na tuto otázku však musíte mít ještě chvíli trpělivost. Prostě není na pořadu dne. Sociální demokracie se nejdříve musí rozhodnout, zda chce existovat, či ne. A to nás čeká na sjezdu po krajských volbách. Zároveň chápu, že neustálé sjezdy a vnitrostranické souboje lidi fakt nezajímají. Takže za mě chci, aby tu v polovině letošního října, přesně rok před parlamentními volbami, stála sociální demokracie, která bude jasně vědět a říkat dvě věci. Že vláda Petra Fialy musí skončit. A že uděláme všechno pro to, aby se levice vrátila do parlamentu hájit zájmy českých pracujících.

Zatímco komunistům v čele s předsedkyní Kateřinou Konečnou se pod koalicí Stačilo! daří návrat na politickou scénu, vaší straně nikoliv. Čím si to vysvětlujete?
Sociální demokracie se vůbec nepostavila této vládě, neúčastnila se protivládních protestů, občas se k vládě dokonce lísá a nezastává se lidí, neustále se zaobírá sama sebou, je nesrozumitelná a bojácná a není vidět. Nemá totiž jasný cíl, kterým jednoznačně musí být ukončit vládu Petra Fialy a jeho pětikoalice. Dosavadní vedení neví, čí je a na čí straně stojí. Je to až schizofrenní. Já mám ale jasno. Tato vláda musí skončit a nová vláda musí od prvního dne v úřadu začít řešit problémy Česka, lidí v Česku a nic jiného, tečka.

Po sjednocení levice volá i bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, současný šéf strany, která si přivlastnila značku ČSSD. Pro řadu vašich kolegů je spolupráce s ním nepřijatelná, jak jeho osobu a jeho novou partaj vnímáte vy?
To je priorita číslo padesát. Fakta. Pracující lidé kvůli vládě Petra Fialy chudnou, Česko má největší pokles reálných mezd z celé OECD a bude trvat roky, než to doženeme. Ve mzdách nás dohnali už i Poláci. Máme nejdražší bydlení, a to vlastnické i nájemní. Nakupovat jezdíme do Polska. Dramaticky klesá porodnost, protože mladí lidé nemají kde bydlet a sehnat školku pro malé dítě je nadlidský výkon. Tato vláda tvrdí, že důchodci jsou hospodářská škoda a chce zvedat věk odchodu do důchodu, i když slibovala, že to neudělá.

Od vlády Petra Fialy jsem nikdy nezaznamenal, že by důchodce označila jako hospodářskou škodu…
Tak si prosím přečtěte předlohu zákona, kterým pětikoalice snížila důchody. Ve stejném duchu zvyšují věk odchodu do důchodu, i když ví, že většina lidí takhle dlouho pracovat nevydrží. Stejný nepořádek je i ve zdravotnictví. Na lékařské vyšetření se čeká měsíce, a to i v Praze. Podívejte se, jak je drahý třeba zubař, já jsem nedávno za dvě plomby platila deset tisíc korun. A vláda chce zavádět další poplatky. Jak to máme všechno utáhnout? Takže budu spolupracovat s každým, kdo chce, aby se lidé slušně uživili poctivou prací, chápe, že lidské mozky jsou v 21. století naší jedinou nadějí, protože nerostné suroviny nemáme, a chce, aby lidé za své daně dostávali kvalitní veřejné služby.

Válka na Ukrajině táhne Evropu ekonomicky ke dnu. Ano, bylo správné pomoci Ukrajině proti ruské agresi. Ale teď je už dávno potřeba jí pomoci vyjednat příměří a co nejvýhodnější mír. Zbrojařské koncerny se napakovaly, sklady vyprázdnily a už by mohly dát zase na chvíli pokoj.

Přestože sociální demokracie před třemi lety vypadla ze Sněmovny, loni jste ze všech politických stran v ČR měli nejštědřejšího sponzora. Miliardář Jan Bárta, který před posledními parlamentními volbami financoval strany pětikoalice a před prezidentskými volbami podporoval Petra Pavla, daroval SOCDEM tři miliony korun. Nechce si z vaší strany vytvořit budoucího koaličního partnera pro současnou pětikoalici?
Absolutně ne. Pokud budu kandidovat na předsedkyni a budu zvolena, tak to vylučuji. Za katastrofální výsledky vládnutí není odpovědný jen Petr Fiala nebo ODS, ale všechny strany pětikoalice. Pan Bárta, ale ani nikdo jiný, si za peníze vliv na směřování SOCDEM ani na cokoli jiného kupovat nebude. Faktem zůstává, že zájmy miliardářů a lidí, kteří na ně pracují, opravdu nejsou totožné.

Kdo je pro vás osobně nejbližší koaliční partner?
Volební programy ještě nejsou sepsány. Mám ale plné zuby povýšeneckého moralizování, které jde ruku v ruce s permanentním ždímáním pracujících lidí a důchodců. Fialova vláda inflaci jen přihlížela a nechala ji vystřelit celkově na 35 procent! Takže mezi stranami vládní koalice žádného spojence nevidím. My chceme na první místo politiky znovu vrátit cíl zvyšování životní úrovně lidí, a to ve všech oblastech. Soudržná, odolná společnost není ta, kde jedni pracují a druzí se baví a ještě poučují, ale vždycky ta, kde každý přispívá a každý má spravedlivý podíl na tom, co společnost jako celek vytvořila.

Pokud vylučujete spolupráci se stranami vládní pětikoalice, zbývá vám už v podstatě jen hnutí ANO, se kterým jste dvě období byli ve vládě. Řada členů SOCDEM se přitom domnívá, že právě toto spojení přivedlo vaši stranu na pomyslné dno…
Já jsem levičačka. Sociální demokratka. Ale v Česku klesá podpora demokracie, protože lidem klesá životní úroveň. Dva miliony lidí mají výplatu pod 40 tisíc korun. Máme poloviční mzdy než v Německu, ale dražší potraviny i další základní věci pro život. I méně kvalitní, ale to jistě ví každá máma, která se stará o domácnost. Pětikoalice zruinovala státní rozpočet a viní z toho obyčejné lidi. Slíbili, že nebudou zvyšovat daně ani věk odchodu do důchodu a sníží zadlužení státu. Ani jedno nesplnili. Za první tři roky své vlády zadlužili Česko o 900 miliard.

Fialova vláda ale musela čelit nečekaným událostem. Ruská agrese na Ukrajině, energetická krize, rostoucí inflace…
Rekordní inflaci jenom přihlíželi. Chybí ekonomická kompetence. NERV zasedal naposledy kdy? Minulý rok? Ministr financí, který není ekonom, si naplánoval daň z mimořádných zisků, ale ve výběru se seknul o 50 miliard. Dosud nám vládní představitelé nevysvětlili kauzy, jako je Dozimetr, nebo proč stát koupil benzínky Robin Oil nebo Net4gas. Piráti neustále všechny poučovali a osm let slibovali, jak všechno zdigitalizují a nezvládli to ani u stavebního řízení. Dokážete si představit, že by měli třeba zavádět elektronickou neschopenku, jak jsem to udělala v roce 2020 já? To byl mamutí projekt. O spolupráci s vládními stranami se mnou vůbec nezačínejte mluvit, všechny potřebují dlouhý odpočinek a odnaučit se lhát a škodit.

Na Slovensku se na politické výsluní dokázal vrátit SMER Roberta Fica, se kterým sociální demokracie dlouhá léta udržovala velmi blízké, přátelské vztahy. Je pro vás v něčem příkladem a inspirací?
Roberta Fica respektuji jako neuvěřitelného dříče. Že se dokázal vrátit do čela země navzdory obrovské mediální masáži, je obdivuhodné. Měla jsem ale od jeho vlády větší očekávání. Jenom třinácté důchody mi přijdou za rok trochu málo na to, že ve slovenské vládě sedí dvě sociálnědemokratické strany. Navíc excesy zástupců malé nacionalistické Slovenské národní strany podle mě Fico nekrotí. Spíše je v jejich vleku. Ta partaj získala jen pět procent ve volbách, a premiér nesmí dopustit, aby řídila vládu za něj. Pevně věřím, že květnový atentát nepoznamenal Roberta Fica trvale a že dokáže zemi stmelovat sociálním smírem. Bude tlačit na růst mezd i kvalitní veřejné služby. To byl historicky nejúspěšnější sociálnědemokratický politický recept a dnes je o to aktuálnější.

Slovensko pod Ficovým vedením společně s Maďarskem reprezentovaným Viktorem Orbánem jdou často v EU proti ostatním státům. Tato dvojice pro mnohé vyvolává obavy. Pro vás jejich politika není strašákem?
Naše vláda od rána do večera řeší sousední státy. Já si naopak myslím, že je na čase starat se o problémy Česka a život našich občanů. Poučovat ostatní můžeme, až u nás bude všechno šlapat jako hodinky.

Zatímco česká vláda Petra Fialy chystá nadále zbraněmi i penězi podporovat ve válce Ukrajinu, Ficův kabinet volá po mírových jednáních i za cenu výrazných ústupků země napadené Ruskem. Jaký názor zastáváte vy?
Ficův kabinet v reálné mírové politice mnoho nevykonal, je to k mému zklamání z jeho strany spíše jen rétorika. Evropská unie vznikla jako projekt, který si kladl za cíl mír a prosperitu na našem kontinentu. Dlouho se to dařilo a válka v Evropě nebyla. Tato válka nám názorně připomíná, že tyto dvě věci – mír a prosperita – jdou dohromady a jedna bez druhé není. Válka na Ukrajině táhne Evropu ekonomicky ke dnu. Ano, bylo správné pomoci Ukrajině proti ruské agresi. Ale teď je už dávno potřeba pomoci jí vyjednat příměří a co nejvýhodnější mír. Zbrojařské koncerny se napakovaly, sklady vyprázdnily a už by mohly dát zase na chvíli pokoj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zůstal jsem úplně sám, prožívám nejblbější část života, říká komentátorská legenda Jaroslav Suchánek

Tagy: