Maláčová: Vláda neumí hospodařit a trestá zaměstnance. Přidáním by přišli o odměny

Eministryně práce a sociálních věcí a poradkyně odborů Janu Maláčová (SOCDEM)

360° (241)

Vláda nemá trestat lidi za to, že neumí hospodařit, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poradkyně odborů a exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM). Kabinet Petra Fialy (ODS) podle ní „nasekal dluhy 900 miliard korun“ a tvrdí, že nemá pár miliard na to, aby přidal nejpotřebnějším. Proti tomu, že vláda neumí hospodařit, se ohradil člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas (ODS). Připomněl, že právě Maláčová vstoupila do historie České republiky jako nejvíce rozhazovačná ministryně.

Odboráři se s vládou nedohodli na růstu platů ve veřejném sektoru od září. Návrh ministrů, že by se od příštího měsíce zvedly tarify části nejhůře odměňovaných lidí o pět a tři procenta, odmítli. Exministryně práce a sociálních věcí a poradkyně odborů Jana Maláčová (SOCDEM) označila jednání za šokující. Vládu také kritizovala za to, že „nasekala dluhy 900 miliard korun a teď říká, že nemá několik málo jednotek miliard korun na to, aby přidala nejpotřebnějším“.

K TÉMATU: Schillerová dopálila Stanjuru výrokem o mzdách. Ministr ji osočil z používání „kulometů lží“

„Lidem se dostává nabídka od vlády navýšit jejich nuzné platy o desetinu toho, o co za poslední tři roky kvůli nezvládnuté inflaci zchudli, a ještě to bude z peněz, které jsou určené na jejich vánoční odměny. K tomu vláda druhým dechem dodává: Nesmíte stávkovat, my vám nenabízíme téměř nic, trestáme lidi, kteří dobře pracují pro tento stát, za to, že neumíme hospodařit, a budete držet ústa, protože vláda nechce prohrát krajské volby,“ řekla Maláčová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle ní je to vydírání. „Vláda nemá trestat lidi za to, že neumí hospodařit,“ zdůraznila exministryně. Dodala, že vláda by měla poskytnout opravdovou pomoc. „Když bude vláda chtít pomoct lidem, kteří jsou špatně placení, má prostě přijít s takovým řešením, které těm lidem pomůže, aby zaplatili nájem nebo hypotéku, věci pro děti a další základní věci,“ popsala Maláčová.

To, že vláda neumí hospodařit, důrazně odmítl člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas (ODS). „Od exministryně, která vstoupila do historie České republiky jako nejvíce rozhazovačná ministryně práce a sociálních věcí, která navíc ten resort vůbec nereformovala, kterou muselo brzdit i levicové hnutí ANO, se kterým byli ve vládě, mi to přijde opravdu...,“ poznamenal Haas, aniž by větu dokončil.

Maláčová se proti tomu ohradila s tím, že tuto nálepku ODS používá už asi pět let. „Přidala jsem rodinám s dětmi na rodičovském příspěvku 80 tisíc korun, což bylo devět miliard korun. Tato vláda udělala 300krát vyšší schodek za tři roky svého vládnutí a dovoluje si tím argumentovat,“ reagovala exministryně.

Podle ekonoma Petra Bartoně je překvapení, že se odbory zachovaly velice nesociálně. „Vlastně pohřbily možnost přidat těm nejpotřebnějším, protože požadovaly těch deset procent pro všechny. Na přidání pro všechny skutečně peníze nejsou a je zbytečné, že tím pádem nedostanou přidáno ani ti nejnuznější,“ řekl Bartoň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bitcoin, zlato nebo akcie? Experti poradili, do čeho vložit peníze a jak poskládat portfolio

Tagy: