Bitcoin, zlato nebo akcie? Experti poradili, do čeho vložit peníze a jak poskládat portfolio

Oblastní vedoucí společnosti OVB Jakub Sik a manažer investiční společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler

Co na to vaše peněženka 27.8.2024

Při pravidelných investicích dávají největší smysl akcie. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli manažer investiční společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler a oblastní vedoucí společnosti OVB Jakub Sika. Smysl vidí ale také ve zlatu, které je sice na historickém maximu a tak není vhodná doba ke koupi, ale zároveň je poměrně dobrou pojistkou. Větší riziko pak podle nich představuje například bitcoin. Vložit do něj 20 procent portfolia je podle Siky šílenost.

Cena zlata nedávno dosáhla historického maxima. Když je něco vysoko, nemá to podle oblastního vedoucího společnosti OVB Jakuba Siky smysl kupovat. „To je vlastně taková základní logika,“ zdůraznil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Dodal, že zlato je dobrý prvek, který si lidé z pěti procent do svého celkového investičního portfolia mohou dát. „Působí poměrně defenzivně, když se akciím nedaří, tak se zlatu daří,“ podotkl Sika.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čekat na levné hypotéky by byla chyba, shodli se ekonomové. Kovanda upozornil na český fetiš

Podobně to vidí i manažer investiční společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Zlato je pojistka například proti geopolitickému riziku. To znamená, kdyby se situace ve světě ještě více zhoršila, zlato by pravděpodobně posílilo,“ míní Pfeiler.

Co se týče bitcoinu, vidí oba experti daleko větší riziko. „Bitcoin je poměrně složité a velmi rizikové aktivum. Pokud tomu investor příliš nerozumí, doporučoval bych se tomu spíše vyhnout,“ řekl Pfeiler. „Pro běžného investora to bude obtížně uchopitelné. Je tam spousta proměnných, které do toho vstupují. Pokud si chci trochu zaspekulovat, tak s malou částí portfolia chápu. Ale dávat tam 20 nebo 30 procent mi přijde jako šílenost,“ dodal Sika.

Pokud někdo investuje pravidelně, dávají podle Pfeilera největší smysl akcie. „Z dlouhodobého hlediska mají tendenci vygenerovat určitou prémii oproti bezrizikovým aktivům, to znamená oproti státním dluhopisům a spořicím účtům. Když budu ty peníze rozkládat v čase, tak dosáhnu toho, že se mi vlastně vyhladí extrémy a já tím pádem budu průběžně generovat poměrně zajímavé zhodnocení,“ popsal Pfeiler. Dodal, že ale i dluhopisy a realitní fondy mají v portfoliu také své místo.

V případě, že by někdo chtěl zhodnotit například sto tisíc během tří let, doporučil by Sika státní dluhopisy. „Myslím, že je to krátká doba. Možná malou část z těch 100 tisíc bych si převedl do akciového portfolia, které si budu držet delší dobu,“ řekl Sika. Pfeiler by volil méně rizikové korporátní dluhopisy. „Takové, které mají takzvaně dobrý rating. To znamená, že by měly být bezpečné,“ uvedl. I on by prý menší část vložil do akcií. „To bych bral jako takovou rizikovější složku a ty dluhopisy jako hlavní a defenzivní,“ řekl Pfeiler.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministři bojují o peníze na příští rok. Bek chce pro školy 40 miliard navíc, čeká se tvrdý střet

Tagy:
peníze zlato měna bitcoin investice ekonomika CNN Prima NEWS akcie Tomáš Pfeiler obchodní společnosti dluhopis CYRRUS, a.s. Jakub Sika ekonomika, obchod a finance