Ruský maniak zabil 80 žen, teď chce bojovat na Ukrajině. Bojím se jen mrazů, přiznává

Zavraždil osm desítek žen, nyní chce za Rusko válčit na Ukrajině. Bývalý policista Michail Popkov, známý pod přezdívkou Angarský maniak, který si odpykává doživotní trest, by se rád přidal k Vagnerově skupině. Na frontu by však chtěl zamířit až po zimě, bojí se totiž, že by nepřežil kruté mrazy. Rozhovor zveřejnil web Vesti.

„Určitě nejsem normální, protože jsem udělal to, co jsem udělal. Normální být ale musím, protože za své činy nesu zodpovědnost,“ citoval Popkova web Meduza. Nejhorší sériový vrah moderních ruských dějin by nyní rád využil šance, kterou nabízí trestancům Vagnerova skupina a vydal se válčit za Rusko na Ukrajinu.

Muž, který má na svědomí 80 obětí, se v rozhovoru pro web vesti.ru přiznal k dalším dvěma vraždám. Navíc prohlásil, že by rád využil amnestie pro rekruty a zapojil se do války na Ukrajině, klade si však podmínku. „Když řeknu, že po tom toužím, nebude to úplně upřímné. Přeci jen se nejedná o počítačovou hru ani knihu o superhrdinech. Navíc se opravdu bojím mrazů, takže bych rád přečkal leden a únor. Pak bych asi se zapojením do války souhlasil, aniž bych o tom musel přemýšlet,“ řekl.

Někdejší policista pochybuje, že by mu ruská vláda skutečně dala šanci zapojit se do bojů. Tvrdí však, že má co nabídnout. „Když vezmu v úvahu svou vojenskou specializaci, myslím, že je po ní nyní poměrně vysoká poptávka,“ říká. Zároveň však připouští, že by nyní už měl obrovské mezery ve využívání moderních technologií. Za deset let, které strávil ve vězení, se totiž podle něj armáda výrazně zmodernizovala. Celý rozhovor publikovala ruská televize Vesti na svých webových stránkách, později ho však stáhla. Video nicméně proniklo na sociální sítě.

Vagnerova skupina je polovojenskou organizací ruského oligarchy Jevgenije Prigožina. Známá je tím, že do války rekrutuje i bojovníky z řad kriminálníků, kterým nabízí amnestii. Přijímá i ty, kteří spáchali těžké zločiny, píše currenttime.tv.

Bývalý policista Michail Popkov, známý jako Angarský maniak, v Rusku řádil mezi lety 1992 až 2010 především v Angarsku a Irkutsku na Sibiři. Během té doby zavraždil přes 80 žen. Oběti často také znásilnil a pak je zabil sekerou, kladivem či šroubovákem.

Dlouho se mělo za to, že vraždy spolu nesouvisí, až v roce 2002 místní kriminalisté začali mít podezření, že se jedná o sériového vraha. Trvalo jim však dalších deset let, než Popkova dopadli. U výslechu přiznal, že ke svému vražednému řádění využíval i služební policejní vůz. Oběti dle svých slov „trestal za jejich prohřešky“.

Tagy:
válka mráz rozhovor Ukrajina Sibiř Rusko Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Michail Popkov Angarský maniak