Zrak se jí stále zhoršuje, přesto stát Marii snížil příspěvek. Posudkoví doktoři nestíhají

Paní Marie vidí jen na deset procent, stát jí přesto snížil příspěvek na péči pro lidi s omezením.

Problémy s přiznáním příspěvku na péči pro lidi s hendikepem

Přiznání příspěvku na péči pro lidi s omezením trvá dlouho, jeho výše je malá a navíc o stupni postižení rozhodují posudkoví lékaři od stolu, aniž by žadatele viděli. To jsou nejčastější stížnosti těch, kteří příspěvek pobírají. Podle zjištění CNN Prima NEWS, která potvrzuje i dlouholetý posudkový lékař, je žadatelů mnohonásobně více než těch, kdo žádosti posuzují, a není tak výjimkou, že hodnotící kritéria vypracuje asistent.

Paní Marie vidí jen na deset procent a neslyší. Roky pobírala příspěvek na péči ve druhém stupni. Zažádala si o třetí stupeň, protože se její stav zhoršuje, ale neuspěla. Úřady jí naopak přiznaly jen první stupeň. Dostane tedy 880 korun namísto původních 4400.

ČTĚTE TAKÉ: Stále více důchodců přichází o peníze. Jak získat vratky od zdravotních pojišťoven?

„Reálně to znamená, že nemám přes tři tisíce korun, na které jsem byla zvyklá. Musím teď sáhnout do svých úspor,“ popsala paní Marie pro CNN Prima NEWS. Nechápe, jak úřady ke svému rozhodnutí došly a viní posudkové lékaře, že rozhodují „od stolu“.

„Nikdy mě žádný posudkový doktor neviděl. Absurdní je, že mi nebyla uznána mobilita, což je moje největší potřeba,“ dodala paní Marie. Bývalý vedoucí posudkových lékařů, který si přál zůstat v anonymitě, potvrdil, že až 80 procent případů je rozhodnuto na základě zaslaných podkladů a bez osobního kontaktu lékaře s pacientem.

„Úřad by měl vyhodnotit, jaká postižení člověk má, a měl by pozvat ambulantní specialisty na danou nemoc. Jednoho klienta by tak mohli prohlédnout třeba tři lékaři,“ sdělil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

„Není třeba, aby posudek o zdravotním stavu u žádosti nevidomého klienta vypracovával například oční lékař. Nehodnotí se samotná diagnóza, ale funkční dopad zdravotního postižení na pokles pracovní schopnosti,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí České správy sociálního zabezpečení Tereza Koukolová.

O příspěvku na péči prý často kvůli velkému množství žadatelů ani nerozhoduje lékař. „Posudkových doktorů je málo a nestíhají, tak je mnohdy k vypracování posudku nahrazuje asistent,“ dodal bývalý vedoucí posudkových lékařů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se brání a říká, že připravuje změnu kritérií pro posuzování žadatelů o příspěvek na péči. Podle vrchní ředitelky Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek Ivy Merhautové to ale bude trvat ještě rok až dva.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vyšší daň z nemovitosti jako trest pro nepoctivce. Města sahají k razantním změnám

Tagy:
lékař postižení příspěvěk Česká správa sociálního zabezpečení finanční příspěvek Národní rada osob se zdravotním postižením zdravotní postižení Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky příspěvek na péči pro lidi s omezením