Maříkovou z SPD rozčílila premiérská večeře. Její názor mě nezajímá, reagoval Topolánek

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky setkal v Kramářově vile s devíti svými předchůdci a společně povečeřeli. To ovšem rozčílilo opoziční poslankyni Karlu Maříkovou (SPD). Podle ní totiž mnoho lidí nemá ani na jídlo. Redakce CNN Prima NEWS poprosila o reakci vládu či účastníky večeře. Například expremiér Mirek Topolánek vzkázal, že ho Maříková či její názor nezajímají. Fiala obdržel za svůj nápad na české politické scéně vesměs pozitivní ohlasy.

„Lidé si mají utahovat opasky a šetřit. Premiér Fiala ale u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky uspořádal večeři s předchozími předsedy kabinetů. Vláda má jít lidem příkladem, ale místo toho si hraje na haury. V ČR máme lidi, kteří nemají na jídlo, ale Fiala si uspořádá večeři,“ rozohnila se Maříková na Facebooku.

Poté vyjmenovávala, co všechno účastníci akce za doprovodu svých partnerek ochutnali. K večeři se podávala jako hlavní chod telecí svíčková, houbové pyré, cuketa a omáčka albufera. Před tím si mohli hosté pochutnat na burratě s ovocem, fenyklem, bazalkovým pestem, balzamikovou redukcí a bylinkovým olejem. Dezert pak představovala Pavlova s malinovým sorbetem, lesními plody a šlehačkou. K pití bylo k dispozici bílé a červené víno, pivo, káva a čaj.

Nutno podotknout, že Fiala obdržel za svůj nápad na české politické scéně vesměs pozitivní ohlasy. Jeho pozvání přijali Václav Klaus, Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jan Fischer, Petr Nečas, Jiří Rusnok a Andrej Babiš. Z akce se naopak omluvili Josef Tošovský a Bohuslav Sobotka. Stanislav Gross v roce 2015 zemřel.

Redakce CNN Prima NEWS poprosila vládu i účastníky večeře o reakci na prohlášení Maříkové – tedy co by opoziční političce vzkázali. „Nic, nezajímá mě,“ odpověděl stručně někdejší šéf ODS Mirek Topolánek. Ten po schůzce Fialu za jeho nápad pochválil.

„Ta akce byla nakonec příjemnější, než jsme čekali. Premiéři, jak je neznáte. Slušný Miloš Zeman, vtipný Václav Klaus a příjemný Andrej Babiš. Od Petra Fialy to byl riskantní počin, ale povedlo se to. Pokud jde o Česko, tak musí jít rivalita a nenávist stranou,“ uvedl Topolánek.

Zdechovský: Kritizovat toto setkání může hloupý člověk

Ke kritice Maříkové se vyjádřila i samotná vláda. „Některé opoziční výkřiky opravdu není potřeba komentovat. Občané si udělají názor sami,“ zmínil pro CNN Prima NEWS s úsměvem tiskový mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Na stranu Fialy se postavil například také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Kritizovat premiéry za setkání u jednoho stolu – což může pomoci zlepšit politickou kulturu v této zemi – může jen naprosto hloupý člověk. Ve stejné logice bychom se mohli ptát, proč se paní Maříková chodí za 50 korun cpát do poslanecké kantýny řízkem, když tu řada lidí nemá co jíst. Setkání u večere českých premiérů bylo určitě 100krát užitečnější než práce paní kolegyně za celý mandát.“

Mnoho lidí také na sociálních sítích diskutuje o tom, jak asi setkání probíhalo. Fiala označil akci za zvláštní. „Nejde o to, abychom probírali nějaká konkrétní témata. Myslím, že bychom se na řadě politických otázek určitě neshodli. Nezapomeňme, že se tu sešlo hned několik bývalých i současných politických soupeřů,“ upozornil. Setkání neformálního rázu mělo podle něj ukázat, že nad politickým soupeřením a spory stojí společný zájem Česka.

Tagy: