EU je jen nepovedená kopie SSSR. Evropská komise je jako politbyro ÚV KSČ, tvrdí Bašta

Poslanec SPD a kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta přirovnal v rozhovoru pro ruskou státní agenturu Ria Novosti Evropskou unii k Sovětskému svazu. Tvrdí, že EU není nic jiného než jeho nepovedená kopie. Evropskou komisi například přirovnal k politbyru ÚV KSČ.

„Ironií je, že současná Evropská unie není v mnoha ohledem ničím jiným než nepovedenou kopií Sovětského svazu,“ řekl Bašta v rozhovoru pro agenturu Ria Novosti.

Evropský parlament přirovnal k Nejvyššímu sovětu Sovětského svazu, což byl nejvyšší orgán státní moci v SSSR a v letech 1938 až 1989 byl volen přímo občany. „Evropský parlament, zbavený zákonodárné iniciativy, je přímou obdobou Nejvyššího sovětu SSSR. Evropská komise se svými komisaři je obdobou politbyra Ústředního výboru KSČ v tom smyslu, že její členové se starají spíše o své zájmy a obvykle rekrutují z neúspěšných politiků na celostátní úrovni,“ uvedl.

„Historie se skutečně opakuje nejméně dvakrát – jednou jako tragédie, podruhé jako fraška,“ nechal se slyšet český politik.

V rozhovoru pro Ria Novosti se vyjádřil i k samotnému založení Sovětského svazu. Dne 30. prosince by tento státní útvar oslavil 100 let. Podle Bašty šlo o nový typ státu, nové společenství a svět, který měl dovést zemi k nebývalému úspěchu.

Svého nejvyššího postavení dosáhl Sovětský svaz podle něj po skončení druhé světové války. To byl rozhodující faktor pro vznik bipolárního světa, tvrdí politik. V době jaderného zbrojení se takové geopolitické uspořádání ukázalo jako záruka dlouhodobého mírového soužití, zejména na evropském kontinentu.

Snaha vytvořit „sovětského člověka“

Systematickou chybou vedoucích představitelů SSSR pak bylo zachování stávající struktury řízení, která se osvědčila v dřívějších dobách, s velkou závislostí na kvalitách těch, kteří se dostali na vrcholové pozice. Schopnosti kandidátů na vedoucí pozice, v dřívějších dobách žádané, byly podle Bašty stále více nahrazovány nepotismem a korupcí.

„U nás, ve střední Evropě, se studium příčin rozpadu SSSR stává stále naléhavějším tématem. Rozdělil bych je na ideologické a systémové. Největší ideologickou chybou sovětského vedení v 80. letech byla snaha reformovat státní systém a sovětskou společnost, vytvořit jakéhosi nového sovětského člověka. Vedlo to pouze k nárůstu nacionalismu téměř ve všech svazových republikách,“ zdůraznil kandidát SPD na prezidenta.

Tagy: