Kriminalisté uzavřeli případ mrtvého Tadeáška nalezeného v Labi. Matce hrozí vězení

Policisté a hasiči na Mělnicku pátrají po zmizelém půlročním miminku

V případě kojence, který měl v květnu loňského roku zmizet z kočárku a později byl zatížený kameny nalezen v Labi, padla obvinění. Matce dítěte hrozí až šest let a jejímu příteli až tři roky ve vězení za usmrcení z nedbalosti a šíření poplašné zprávy.

Neštěstí se událo loni v květnu, kdy žena vpodvečer ohlásila na policii, že se jí ztratilo dítě i s kočárkem. Podle její výpovědi byla se svým čtyřměsíčním synem v zámeckém parku v Hoříně v blízkosti Mělníka, kde se slunila a usnula. Když se probudila, mělo být dítě pryč.

Kriminalisté později zahájili rozsáhlou pátrací akci za pomoci hasičů. Nasazeni byli služební psi, dron i vrtulník. Zároveň probíhaly výslechy matky kojence a jejího partnera. Policie zjistila v jejich výpovědích rozpory a matka chlapce nakonec přiznala, že se zbavila už mrtvého dítěte. Policie pak objevila jeho tělíčko zatížené kameny v Labi.

Podle nařízené soudní pitvy dítě nezemřelo přímým zaviněním cizí osoby, proto byli matka i její přítel propuštěni. Pitva ukázala, že příčinou smrti byl syndrom náhlého úmrtí. Při něm přestává dítě dýchat. Pokud není zahájena resuscitace, umírá. Důvod vzniku syndromu dosud není zcela objasněn.

Nyní dvojice čelí obvinění z usmrcení z nedbalosti a ze šíření poplašné zprávy. „V případu mrtvého kojence v Hoříně sdělili policisté obvinění dvěma osobám. Jednalo se o matku a jejího přítele. Byli obvinění z přečinu usmrcení z nedbalosti a šíření poplašné zprávy,“ uvedla mluvčí středočeských policistů Markéta Jónová.

Žena čelí vyššímu trestu, protože podle policistů porušila jako matka svou povinnost vyplývající ze zákona. Podle informací CNN Prima NEWS měla matka s dítětem přespávat venku na karimatkách. Je tak možné, že dítěti nezajistila dostatečnou péči a mohlo být podchlazené.

Tagy: