Medvěd roztrhal srnu s mládětem u slovenské vesnice. Může se vrátit, varuje obec

Obec Gánovce na Slovensku varuje své obyvatele před výskytem medvěda. Šelma se měla pohybovat nedaleko od domů a roztrhat dva kusy lesní zvěře. Vedení obce proto varuje obyvatele, aby se dané oblasti vyhýbali.

Šelma v obci pod Tatrami roztrhala srnu a srnče. Konkrétně to bylo v blízkosti domů v oblasti mezi sadem a hřbitovem v Gánovcích. Právě tam místní nalezli mrtvoly zvířat, informuje web Topky.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Recept na přemnožení medvědů. Japonský lovec z nich dělá klobásy a doufá, že je tak ochrání

Místo je podle vedení obce mezi místními oblíbené, proto se rozhodla vydat varování, aby se oblasti vyhýbali. „Je pravděpodobné, že se medvěd bude chtít pro mršiny vrátit,“ uvedla obec. Ostatky zvěře odklidilo místní myslivecké sdružení.

Medvědi jsou na Slovensku v poslední době velkým problémem. Zřejmě kvůli nedostatku potravy ve svém přirozeném prostředí se přibližují k lidským obydlím. Za několik posledních měsíců šelma napadla několik lidí, v březnu se jedna proháněla přímo ulicemi třicetitisícového Liptovského Mikuláše a zranila dva lidi.

Na začátku května se predátor objevil také v České republice. Běžec jej zahlédl v okrajové části Zlína. Tamní městská policie před ním obyvatele krajského města varovala. Následně se medvěd pohyboval v okolí obcí ve Vizovických vrších. Podle odhadu experta mohl vážit až 200 kilogramů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Tagy: