Mega inferno v Severním moři: Hoří loď se 3000 aut, posádka skákala přes palubu

Na lodi Fremantle Highway vypukl obrovský požár.

V Severním moři hoří nákladní loď

Obrovský požár vypukl v noci na středu na nákladní lodi, která převážela téměř 3 000 automobilů, u nizozemského ostrova Ameland v Severním moři. Jeden člověk zahynul, dalších 22 se zachránilo skokem do vody nebo pomocí vrtulníků, píše web týdeníku Focus.

První výsledky vyšetřování hovoří o tom, že požár vznikl v jednom z elektromobilů a vzápětí se velmi rychle rozšířil na ostatní náklad. Dvě stě metrů dlouhé a dvaatřicet metrů široké panamské plavidlo Fremantle Highway bylo na cestě z Bremerhavenu do egyptského Port Saidu, kam mělo přivézt 2 857 vozů, píše deník Bild. Podle médií se jedná o modely značky Mercedes.

ČTĚTE TAKÉ: Svědci popsali hrozivý útok žraloka. Ošklivě pokousaný surfař na videu prchal stovky metrů

„Posádka se snažila požár uhasit, ale nepodařilo se jí to. Bohužel jedna osoba zemřela a několik dalších bylo zraněno,“ uvedla nizozemská pobřežní stráž. Tísňové volání obdržela policie kolem půlnoci.

Někteří námořníci se při pokusu o uhašení ohně zranili. Sedm z nich se zachránilo skokem přes palubu. Vylovila je pobřežní stráž, zbývající členové posádky zachránily vrtulníky pobřežní stráže. V nemocnici skončilo 16 lidí, nikdo z nich není v kritickém stavu.

Hořící loď se podařilo připoutat lanem k remorkéru Hunter. To má zabránit tomu, aby se zablokovala vytížená námořní trasa do Německa a z Německa. Do oblasti německá strana vyslala další remorkér Nordic, který má pomoci se záchranou nákladní lodi.

Požár ale do odpoledních hodin stále není pod kontrolou. Loď pořád hoří a je nakloněná. Lano, které loď spojuje s remorkérem, není dostatečně ukotvené. „Situace je nyní příliš nestabilní na to, aby se loď odtáhla,“ uvedl mluvčí pobřežní stráže Edwin Granneman. Panují velké obavy, že se hořící loď potopí, což by znamenalo obrovské ekologické škody, píše web týdeníku Focus.

„Byla by to ekologická katastrofa pro Severní a Waddenské moře,“ řekl mluvčí nadace De Noordzee.

„Pokud by se loď potopila, v moři skončí nejen uniklé palivo, ale i elektromobily na palubě. To by pro nás byla katastrofa,“ řekl Jürgen Akkermann, starosta německého ostrova Borkum v Severním moři.

Obdobné obavy má i starosta Amelandu, Leo Pieter Stoel. Děsí se toho, že bude  znečištěno Waddenské moře a pobřeží ostrovů.