Hasičů je málo, hořet má týdny. Dobrovolníci likvidují oheň lopatami, popsal reportér z Řecka

Zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr o situaci na řeckém ostrově Rhodos

Reportér mluví o požárech v Řecku

Kromě počasí v Řecku komplikuje situaci i nedostatek lidí, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, zpravodaj momentálně působící na Rhodu. Popsal, jak dobrovolníci chodí do hor s lopatami a krumpáči, aby plamenům zatarasili cestu, přestože je již nyní jasné, že škody pro místní budou nedozírné, protože většina z nich žije z toho, co si vydělají v turistické sezoně. Požáry podle dalšího hosta v pořadu Nový den, zahraničního reportéra Jakuba Kůše, mohou trvat i několik týdnů.

Oheň se řeckým hasičům podle Kůše daří držet v nějakých mezích. „Problémem jsou ale vysoké teploty v rozmezí 35 až 40 °C, které mají pokračovat i tento týden. Společně se silným větrem je to největší nepřítel hasičů,“ uvedl Kůš s tím, že požáry mohou podle předpokladů trvat i několik týdnů.

ČTĚTE TAKÉ: Na Rhodu je bezpečno, tvrdila Martinovi cestovka. První noc spal na zemi, druhý den letěl domů

S tím souhlasí i Kaizr, který tvrdí, že počasí a nedostatek lidí jsou faktory, které nejvíce komplikují boj s ohněm. „Hasiči musejí pracovat ve speciálních oblecích a střídat se v krátkých intervalech,“ doplnil s dodatkem, že stovky dobrovolníků chodí do hor s lopatami a krumpáči ve snaze překazit plamenům cestu.

Následky požárů, které trvají už desátý den, jsou podle Kaizra nedozírné. „Jsou tu obrovské kusy spálené země. Podle místních se jedná o katastrofu biblických rozměrů,“ řekl s tím, že ve středu se ohně rozšířily do několika dalších lokalit, ale naštěstí nemají intenzitu z úterního odpoledne a hasiči společně s dobrovolníky se snaží jejich šíření zamezit.

Elektřina nefunguje

Dalším problémem je pro tamní obyvatele výpadek elektřiny. „Elektrické vedení často spojují dřevěné sloupy, které jsou však na mnoha místech ohořelé a zničené,“ popsal Kaizr a doplnil, že popadané dráty vysokého napětí leží i na silnicích.

Pomoci se podle Kůše dostalo všem Čechům, kteří ji potřebovali. „Nejenom, že pomoc už nepotřebují, ale stovky z nich posílají cestovní kanceláře na sever ostrova a také do nezasažené jižní části Rhodu,“ řekl a dodal, že lidé se díky optimistickým výhledům cestovek na dovolenou i těší.

Podle rozsahu škod si však Kaizr myslí, že se turisté na přímo postižená místa uprostřed ostrova jen tak nevrátí, což bude mít obrovský dopad na místní ekonomiku závislou na turismu. „Lidé se obávají, že letošní sezona pro ně pravděpodobně skončila, a to je velký problém, protože jsou na těchto příjmech závislí,“ vysvětlil Kaizr s tím, že letní sezona je pro ně naprosto klíčová v tom, aby přežili zbytek roku.

Požáry však nesužují jen Řecko, ale celou jižní Evropu včetně Sicílie, Chorvatska nebo Portugalska. „Hoří i Antálie na jihu Turecka, která je také oblíbenou turistickou destinací Čechů,“ sdělil Kůš s tím, že letní požáry v těchto místech nejsou raritou, ale letošní teploty jsou mnohdy rekordní. „Jako příklad lze uvést teplotu Středozemního moře, která je nejvyšší v historii a u Sicílie dosahuje až 30 °C,“ uzavřel.

Tagy: