Proč se Meghan nerozloučila s Alžbětou II.: Nový král si to nepřál. Co vzkázal Harrymu?

Zřejmě nastal konec všem spekulacím. Důvodem, proč vévodkyně Meghan nepřijela na zámek Balmoral, aby se rozloučila s královnou Alžbětou II., byl údajně fakt, že si to Karel III. nepřál. Podle britského deníku The Sun o tom král svého nejmladšího syna informoval po telefonu. Zmínil také, že na zámek nepřijede ani choť prince Williama Kate.

Když se královně Alžbětě II. 8. září přitížilo, byla neuvěřitelná náhoda, že se její milovaný vnuk princ Harry zrovna nacházel ve Velké Británii. Spolu s manželkou Meghan Markleovou totiž žijí ve Spojených státech. Do Evropy se tento týden vypravili kvůli pracovním povinnostem.

Poté, co ve čtvrtek Buckinghamský palác oznámil, že jsou lékaři znepokojeni zdravotním stavem Alžběty II., začala se její rodina okamžitě sjíždět na skotský zámek Balmoral, kde královna pobývala. Nakonec však údajně včas dorazili jen její nejstarší syn Karel III. a dcera princezna Anna, kteří tou dobou už pobývali ve Skotsku. Ostatní členové rodiny, princové Andrew, Edward, William a Harry, na zámek dorazili až po jejím skonu.

Meghan nebyla na zámku vítaná

Jako poslední do Balmoralu přijel právě princ Harry, a to bez doprovodu. Ačkoliv podle prvotních informací s ním měla být také jeho manželka Meghan. Zdroje blízké šlechticům ze Sussexu ale později prozradily, že vévodkyně na skotský zámek nedorazí.

Okamžitě se začaly šířit spekulace, proč Meghan nepřiletí. Hovořilo se například o tom, že se zkrátka bála toho, že se jí nedostane vřelého přivítání. Nakonec daleko od pravdy zřejmě nebyla. „Charles Harrymu řekl, že není správné ani vhodné, aby Meghan do Balmoralu v tak hluboce smutné době jezdila,“ řekl deníku The Sun zdroj z blízkého okolí královské rodiny.

„Bylo mu zdůrazněno, že nepojede ani Kate, manželka prince Williama, a že by se počet účastníků měl opravdu omezit na nejbližší rodinu. Charles dal velmi, velmi jasně najevo, že Meghan nebude vítaná,“ doplnil zdroj.

Doufám, že se jejich roztržky zacelí

Zpráva o špatném zdraví královny Alžběty II. zasáhla Sussexy v době, kdy pobývali v Británii na sérii charitativních akcí. Má se za to, že Harry nejprve zvažoval, že poletí vrtulníkem, ale nakonec našel soukromé letadlo, které ho přepravilo z Londýna do Skotska. Osud byl však k princi krutý – na místo, kde se rodina s královnou loučila, dorazil až hodiny poté, co Alžběta II. zemřela.

Zámek Balmoral následující den opustil jako první. „Je smutné ho vidět bez ostatních členů královské rodiny. Po celou dobu hodinového letu se téměř nepohnul a zjevně přemýšlel o své milované babičce. Opravdu doufám, že jim královnina smrt pomůže zacelit jejich roztržky,“ řekl jeden z cestujících deníku The Sun.

Královnina smrt prince Harryho jistě silně zasáhla. Se svou babičkou měl totiž velmi osobitý vztah. „Někdy si říkám, jestli královně trochu nepřipomíná prince Philipa,“ sdělil bývalý komorník prince Charlese Grant Harrold s odkazem na manžela panovnice. „Víte, s tím úžasným, řekněme, takovým leskem v očích,“ doplnil. Možná právě proto byl podle mnohých princ Harry královnin oblíbenec a kdeco mu prošlo.

Jejich sympatie byly oboustranné. „Dívám se na Commonwealth a říkám si: ‚Podívejte, kolik toho dokázala.‘ Měla by být neuvěřitelně hrdá na to, čeho dosáhla a co vytvořila mezi obrovským množstvím lidí z různých etnik, barev pleti, zkušeností, ostrovů – ať už je to cokoli. Klobouk dolů, je to neuvěřitelné,“ nechal se slyšet princ Harry v roce 2016.

Jen málo veřejných momentů ilustruje Harryho pouto s jeho babičkou královnou tak, jako když se v roce 2016 připojila ke svému vnukovi na videu, které propagovalo hry Invictus Games. Harry, usazený na pohovce na hradě Windsor, se naklonil ke královně a ukázal jí krátké video na svém telefonu. Byli na něm tehdejší prezident Barack Obama a první dáma Michelle Obamová, kteří ho škádlili ohledně nadcházejících her Invictus Games.

Tehdejší hlava Spojených států vzkázala, že na hrách v paralympijském stylu pro příslušníky ozbrojených sil, které Harry před lety zahájil, hodlají zvítězit. Jeden z vojáků poblíž Obamy navíc pronesl vítězné „bum“, aby úmysly USA podtrhl. Harry s babičkou však měli jinou představu. Královna pokrčila rameny a svým jedinečným způsobem prohlásila: „Bum, opravdu? Ale prosím.“

Tagy: