Janda o prodělaném covidu: Měl jsem o sebe strach. Nemohl jsem se nadechnout

Petr Janda

Janda a strach z covidu

Zpěvák Petr Janda měl z covidu velký respekt, chodil v roušce a nechal se i očkovat. Nemoc ho však stejně dostihla. Vzhledem k tomu, že mu před rokem po nákaze zemřel o rok starší bratr Jiří, prožil si chvíle strachu. Reportéři Showtimu ho navštívili čerstvě po ukončení izolace. Manželé Jandovi je přivítali ještě v pyžamech.

Dnes už se Janda cítí dobře, přesto ho ještě trápí postcovidový syndrom. „Ta choroba na mě vždycky sáhne a pak odejde. Lékaři tomu říkají longcovid,“ svěřil se frontman kapely Olympic. Po celou dobu pandemie byl Janda velmi opatrný a nezdráhal se ani vakcinace. „Abych pravdu řekl, měl jsem takovou představu, že se mi nemůže už nic přihodit,“ přiznal hudebník.

Ze dne na den se mu ale udělalo špatně. „Měl jsem rýmu a zprvu si myslel, že jde o chřipku, i když na ni vůbec netrpím,“ popsal Janda první příznaky nemoci. Druhý den se mu udělalo hůř, a proto si došel na testy, na kterých se potvrdilo, že má koronavirus. „Byl jsem hodně překvapený, že jsem to chytil i přesto, že jsem očkovaný,“ řekl zpěvák. „Ono je ho asi všude plno. Bacily lítají všude kolem nás a lidé navíc onemocnění taky podceňují,“ doplnil hudebník.

V izolaci strávil dva týdny. Covid mu dal prý hodně zabrat. „První týden jsem hlavně prospal. Nejhorší byl kašel, který mě v noci budil ze spaní. Byl jsem naštvaný, zesláblý, bolelo mě na prsou a motala se mi hlava. Ušel jsem pár kroků z pokoje do pokoje a už jsem byl unavený. Nikomu to nepřeju,“ řekl muzikant.

Zažíval i chvíle, kdy se o sebe opravdu bál. „Byly momenty, během kterých jsem měl o sebe strach i vzhledem k tomu, že na covid zemřel můj starší bratr Jirka. Přemýšlel jsem o tom a jeden večer jsem si dokonce říkal, že už je to tady. Nemohl jsem se totiž nadechnout,“ popsal Janda. Pozor na něj dávala jeho manželka Alice, která si domů pořídila přístroj na saturaci, jímž ho neustále kontrolovala. „Naštěstí se to nezhoršovalo. Myslím, že jsem z toho už venku,“ doplnil.

Janda: Všechno chutnalo hořce

I přesto, že mu dal covid zabrat, si myslí, že měl lehký průběh nemoci. „Když to srovnám s bráchou, se kterým jsem si telefonoval den před jeho smrtí a on už nemohl vůbec dýchat a dusil se, měl jsem ten průběh vlastně lehký. Normálně jsem jedl, i když všechno chutnalo hořce,“ dodal muzikant.

Spolu s Jandou prodělala onemocnění také jeho manželka Alice a dcera Rozárka. Obě už se cítí naštěstí dobře. „Rozárka to přinesla ze školy, ale naštěstí už třetí den jí nic nebylo a Anežka se nenakazila vůbec,“ uvedl.

V izolaci strávili Jandovi dva týdny. Nebýt nemoci, čas strávený s rodinou si prý užili. „Sami jsme se divili tomu, že spolu tak vycházíme. Ani jednou jsme se nepohádali. Bylo to vlastně pěkných čtrnáct dnů,“ uzavřel hudebník.

Tagy: