Merkelová a Sarkozy do Buči. Ať vidí, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku, zlobí se Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Celý svět obletěly záběry z ukrajinského města Buča

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že zve bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Buči, aby viděli, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku. Ukrajinské úřady i svědci na místě informovali o tom, že ruští vojáci během doby, co Buču ovládali, zabili asi 300 jejích obyvatel.

V roce 2014 Rusko anektovalo ukrajinský Krym. V posledních osmi letech také vojensky i politicky podporuje separatisty v ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti, kteří bojují proti vládě v Kyjevě. Letos v únoru Moskva uznala nezávislost dvou samozvaných povstaleckých republik a o několik dní později zahájila invazi na Ukrajinu.

Ukrajinské vedení v sobotu oznámilo, že se mu podařilo znovu ovládnout celou Kyjevskou oblast. Z míst, které nyní opět kontroluje ukrajinská armáda, přicházejí zprávy o tom, že ruští vojáci ničili civilní infrastrukturu, zabíjeli místní obyvatele nebo rabovali jejich majetek. Zelenskyj v této souvislosti také řekl, že chce, aby „ruské vedení vidělo, k čemu na Ukrajině vedly jeho rozkazy“. Ruské představitele obvinil z „vraždění a mučení“ v Buči.

Ministerstvo obrany v Moskvě v neděli popřelo, že by ruští vojáci v Buči zabíjeli civilisty. Tvrdí, že fotografie a videa, které se dostaly na veřejnost, jsou „další provokací“ ze strany vlády v Kyjevě.

Tagy:
Moskva Angela Merkelová Krym Rusko Kyjev Nicolas Sarkozy Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Buč Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu