Zelenskyj po hororu v Buči: Ruské matky by měly vidět, jaké parchanty a řezníky vychovaly

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině (3.4.2022 17:00)

Situace v osvobozené Buči silně zasáhla ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V rozhovoru pro televizi CBS Rusko obvinil z genocidy a likvidace celého ukrajinského národa. Následně na sociální sítích sdílel ostrý vzkaz. „Matky ruských vojáků by měly vidět, jaké parchanty vychovaly. Vrahy, lupiče a řezníky,“ připsal ke snímkům z města.

rozhovoru pro americkou televizi Zelenskyj Rusko obvinil z páchání genocidy na Ukrajině poté, co se na sociálních sítích a v médiích začaly objevovat snímky a informace z osvobozeného města Buča v Kyjevské oblasti. „Skutečně se jedná o genocidu – likvidaci celého národa a lidí,“ zdůraznil prezident.

Podotkl, že ruská invaze, která trvá již šest týdnů, má za cíl „zničení a vyhlazení“ více než sto národností na Ukrajině. „Jsme občané Ukrajiny a nechceme se podřídit politice Ruské federace. To je důvod, proč jsme ničeni a vyhlazováni,“ pokračoval. Scény z Buči se ho velmi dotkly, a tak na sociálních sítích následně sdílel ostrý vzkaz adresovaný ruským matkám.

„Před čtrnácti lety v Bukurešti na summitu NATO šlo předejít tomu, aby Rusko zaútočilo. Buča, Kyjevská oblast – dnes. Matky ruských vojáků by to měly vidět. Podívejte se, jaké parchanty jste vychovaly. Vrahy, lupiče a řezníky,“ připsal Zelenskyj k několika snímkům, které dokumentují počínání ruských sil ve městě.

Jeho poradce Oleksij Arestovyč mimo jiné uvedl, že Buča, Hostomel a Irpiň vypadají jako scény z hororu. V ulicích leží desítky zavražděných civilistů. Zelenskyj zmínil také situaci v Mariupolu a dalších městech, která jsou obléhaná ruskými vojsky. „Je to humanitární katastrofa. V ulicích je spousta těl, chybí koridory pro potraviny, vodu i zásobování,“ uvedl. Předpokládá, že v Mariupolu se stále nachází až 100 tisíc civilistů.

Zdůraznil, že by ruský prezident Vladimir Putin měl stáhnout všechny jednotky k hranicím, které existovaly ještě před začátkem invaze 24. února. Příměří by podle něj mělo být výchozím bodem pro jakákoli jednání o řešení války. „Nejprve příměří, pak se můžeme s ruským prezidentem sejít. Zkrátka si spolu sedneme – my dva – a budeme diskutovat o bodu, kdy nastane konec války,“ uzavřel s tím, že Ukrajina si chce zachovat suverenitu a silnou armádu.

Tagy: