Měsíc od invaze na Ukrajinu. Vyjděte do ulic a postavte se za Ukrajinu, říká Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Ve čtvrtek uplyne přesně měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se proto v předvečer tohoto smutného výročí rozhodl apelovat na celý svět. „Ukažte svůj postoj. Vyjděte ze svých kanceláří, domovů, škol a univerzit. Přijďte ve jménu míru. Přijďte s ukrajinskými symboly podpořit Ukrajinu,“ naléhala ukrajinská hlava státu v nejnovějším projevu.

Válka na Ukrajině začala 24. února. „Svobodní lidé svobodného světa. Ukrajinci a občané všech zemí, kteří si váží svobody. Přátelé. 24. březen bude měsícem našeho odporu. Hrdinného odporu ukrajinského státu, ukrajinského lidu proti bezohledné invazi Ruska. Již nyní je to měsíc naší obrany proti pokusu o naše zničení. Vymazání z povrchu zemského. Původní plán ruských vojsk selhal již v prvních dnech invaze. Mysleli si, že se Ukrajinci zaleknou. Mysleli si, že Ukrajinci nebudou bojovat. Mýlili se,“ řekl v úvodu svého projevu Zelenskyj.

„Nevědí nic o nás, o Ukrajincích. O svobodě nevědí vůbec nic. O tom, jak je cenná. Nevědí, jak svoboda obohacuje život,“ pokračoval ukrajinský prezident. „Ale je jich mnoho. Stále je tu mnoho vetřelců. Rusko získává pracovní sílu odevšad. Vybavení. Letecké bomby, rakety. Hledá žoldáky po celém světě. Jakoukoli verbež schopnou střílet na civilisty,“ sdělil Zelenskyj.

Rusové zabíjí civilisty bez rozdílu

Ukrajinská hlava státu upozornila, že ruské jednotky ničí města jeho země. „Zabíjejí civilisty bez rozdílu. Znásilňují ženy. Unášejí děti. Střílejí na uprchlíky. Zajímají humanitární konvoje. Podílejí se na rabování. Vypalují muzea, vyhazují do povětří školy a nemocnice. Jejich cílem jsou univerzity, obytné čtvrti. Cokoli. Ruská vojska neznají hranice zla,“ varoval Zelenskyj.

Podle Zelenského není válka Ruska není jen válkou proti Ukrajině. „Její význam je mnohem širší. Rusko zahájilo válku proti svobodě jako takové. To je pro Rusko na ukrajinské půdě teprve začátek. Rusko se snaží porazit svobodu všech lidí v Evropě. Všech lidí na světě. Snaží se ukázat, že záleží jen na hrubé a kruté síle. Snaží se ukázat, že na lidech nezáleží, stejně jako na všem ostatním, co nás dělá lidmi. To je důvod, proč musíme všichni zastavit Rusko. Svět musí zastavit válku,“ zdůraznil.

Zelenskyj také poděkoval všem, kteří podporují Ukrajinu. „Válka ale pokračuje. Teroristické činy proti mírumilovným lidem pokračují. Už měsíc. Tak dlouho. Láme mi to srdce, srdce všech Ukrajinců a všech svobodných lidí na planetě,“ řekl.

„Proto vás žádám, abyste se postavili proti válce! Počínaje 24. březnem –⁠ přesně měsíc po ruské invazi. Od tohoto dne i poté. Ukažte svůj postoj. Vyjděte ze svých kanceláří, domovů, škol a univerzit. Přijďte ve jménu míru. Přijďte s ukrajinskými symboly podpořit Ukrajinu, podpořit svobodu, podpořit život. Přijďte na svá náměstí, do svých ulic. Zviditelněte se a buďte slyšet. Řekněte, že na lidech záleží. Na svobodě záleží. Na míru záleží. Na Ukrajině záleží,“ apelovala ukrajinská hlava státu.

Rusové, zachraňte syny

Zelenskyj oslovil i ruské občany. „Jsem si jist, že je mezi vámi mnoho těch, kteří jsou znechuceni politikou vašeho státu. Z toho, co vidíte v televizi. Ze lží vašich propagandistů na internetu. Propagandistů, kteří jsou placeni z vašich daní. A lžou o válce, která je placena z vašich daní. A kvůli níž jsou všichni občané Ruska chudší. Chudší každý den,“ vysvětlil ukrajinský prezident.

„Není to hloupost? Váš stát od vás vybírá daně, aby vás učinil chudšími. Aby vás izoloval od světa. Aby vás mohl snáze ovládat. A snadněji vás pošle do války, abyste tam zemřeli. Ukrajina nikdy neohrožovala bezpečnost Ruska. I teď děláme všechno pro to, abychom do naší země vrátili mír. Ne do vaší –⁠ do naší země. K našim lidem,“ řekl Zelenskyj. „Zachraňte své syny před válkou. Řekněte o válce pravdu. A pokud můžete opustit Rusko, abyste nedávali své daně na válku, udělejte to,“ dodal.

Tagy: