Drsné prostředí českých věznic. Odsouzení se mlátí židlemi i vraždí rukojetí od kbelíku

Muž za mřížemi ve vězení

Vězeň u soudu

Hodil po spoluvězni kovovou židlí a těžce ho zranil. K dvanáctiletému trestu za vraždu tak ve středu soud přidal vězni z karvinské věznice dalších pět let za mřížemi. Není to ojedinělý případ. Odsouzení se vzájemně napadají často. Mnohdy přitom volí opravdu kuriózní zbraně.

Život za mřížemi je drsný. Sdílet celu s dalšími odsouzenými, vrahy a násilníky, z nichž mnozí mají psychické potíže, je zřejmě jen pro silné povahy. V karvinské věznici to vyústilo v útok železnou židlí. „Přišel na celu a já jsem ho slušně oslovil, aby odešel, on se vytočil a dostal jsem židlí. Je to blázen, není člověk, ale psychopat,“ popsal napadený. Útok skončil těžkým zraněním a agresor za něj ve středu dostal pět let.

Orodovat za něj přišla i jeho sestra. „Zavřeli ho v osmnácti letech, a když vyjde z výkonu trestu, co bude? Nikde ho nevezmou do práce,“ řekla sestra obžalovaného vězně s tím, že se ve věznici několikrát pokusil o sebevraždu.

Tohle ale není jediný případ drsného napadení vězně. Jiný z vězňů, odsouzený za vraždu šroubovákem, vzal v kuchyňce rychlovarnou konvici a horkou vodu vylil na hlavu spícímu spoluvězni.

Z cely číslo 12 se pak začal ozývat hlasitý křik. Dozorci přiběhli na celu, a když viděli opařeného muže, okamžitě volali sanitku, která ho odvezla na popáleninové centrum. „Nechce se mi o tom mluvit, neměli jsme žádný spor,“ komentoval poškozený. Za útok vařící vodou z konvice dostal vězeň ostravské věznice devět let.

Agresivita mezi vězni bují i v jiných věznicích. V dalším, poměrně nedávném případě, dokonce vězeň v hradecké vazební věznici muže zavraždil. Také poměrně kuriózním způsobem. Nejprve ho měl škrtit a pak vzal údajně rukojeť kbelíku a tu mu zarazil do krku.

Tagy: