Umělci pomáhají Ukrajině: Michal David poslal 200 tisíc, Langerová má chuť jít do boje

Zpěvák Michal David podpořil Ukrajince finančně.

Situace na Ukrajině není lhostejná ani českým umělcům. Mnozí z nich se angažují a snaží se pomoci. Někdo materiálně, jiný finančně, najdou se i tací, kteří si válečné uprchlíky ubytují doma. Jak se kdo činí?

Michal David
Hudebník se rozhodl pomoci finančně. „Nemám slov... Situace na Ukrajině je nepopsatelná. Každá podpora se počítá a proto i já s mou manželkou jsme se rozhodli pomoci. Poslali jsme na účet neziskové organizace Člověk v tísni – SOS Ukrajina, částku 200 000 Kč,“ uvedl Michal David.

David Koller
Frontman skupiny Lucie se vydal na ukrajinské hranice s dodávkou plnou materiální pomoci. Z Ukrajiny navíc přivezl maminku s dětmi, jejichž manžel a tatínek pracuje v Hranicích na Moravě. „Všichni byli ze shledání šťastní, včetně nás. Jsem strašně rád, že jsme mohli pomoci,“ prohlásil Koller, který zároveň vyhlásil sbírku, v níž se sešlo téměř 400 000 Kč. Peníze posílá týmům dobrovolníků, kteří nakupují zásoby a nadále pomáhají na hranicích.

Pavel Calta
Také zpěvák vyrazil s dodávkou naloženou trvanlivým jídlem a materiální pomocí k ukrajinským hranicím. Odtud pak odvezl sedm Ukrajinců, kteří prchali z válkou zpustošeného města Cherson do německého Berlína. „Cesta byla dlouhá, ale nevšední a skvělá. Dozvěděl jsem se plno historek, poznal milé a skromné lidi a dojeli jsme v pořádku do cíle. Nikdy na to nezapomenu,“ svěřil se Calta.

Ivan Vyskočil
Ačkoliv herec na adresu ruského prezidenta Vladimíra Putina donedávna mluvil obdivně, nyní stojí na straně Ukrajinců a do pomoci se zapojil vlastními silami. Pětasedmdesátiletý herec sedl za volant autobusu a rozjel se na hranice pro matky s dětmi prchající před válkou. „Byli strašně unavení. Děti spinkaly, bylo to dojemné. Ženy se ptaly, kam jedou, co s nimi bude, jestli budou mít ubytování. Tu pomoc cítím jako povinnost. Odsuzuji válku, a to každou,“ prohlásil Vyskočil.

Tomáš Klus
Písničkář u sebe doma ubytuje pětičlennou rodinu uprchlíků a plánuje se přidat k dobrovolníkům a pomáhat na ukrajinských hranicích. Kromě toho věnuje peníze z prodeje libovolného CD z e-shopu na nadaci Člověk v tísni.

Matěj Stropnický s partnerem Danielem Krejčíkem
Syn herce Martina Stropnického se svým partnerem hercem Davidem Krejčíkem nabídli na svém zámku v Osečanech, kde žijí, ubytování ukrajinským občanům prchajícím před válkou. Střechu nad hlavou by u nich mělo najít zhruba dvacet osob. „Ozvala se nám zpět česko-ukrajinská organizace, která řekla, že pro nás má lidi, které k nám může ubytovat, takže jsme dostali jejich jména a identifikace a čekáme až za námi přijedou,“ přiblížil Daniel Krejčík.

Emma Smetana
Moderátorka a zpěvačka se rozhodla Ukrajince podpořit finančními prostředky. „Nedokážu teď víc než poslat peníze. Nikdy jsem o svých příspěvcích na charitu nemluvila. Tohle není charita, tohle je pro mě absolutně povinné gesto solidarity. Lidé jako my, sousedé Slováků, kteří nikomu nic neprovedli a kteří už nikdy nebudou mít v duších klid. Je to zdrcující. Poslala jsem deset tisíc korun a pošlu víc,“ prozradila Emma Smetana.

Aneta Langerová
Zpěvačka naznačila, že chce jet na hranice a tam bránit Ukrajince. „S přáteli jsme se o tom bavili, že máme chuť jít k hranicím Ukrajincům pomoci. Stát tam a nějak je bránit. Když má někdo moc a chce jiné okupovat, to nesu těžce. Není mi z toho dobře,“ povzdechla si Aneta.

Ukrajincům pomáhá také skupina Prima pod hlavičkou CNN Prima News. Ve spolupráci s Českým červeným křížem založila společnou iniciativu Pomoc dětem Ukrajiny. V neděli 6. března byl v pražském Foru Karlín uspořádán benefiční koncert, na kterém bez nároku na honorář vystoupili například Janek Ledecký, Petr Janda, Monika Absolonová, Václav Noid Bárta, Dasha, Anna Julie Slováčková, Olga Lounová, skupiny Support Lesbiens, Slza a Jelen. Během večera se podařilo vybrat částku 16 005 337 Kč. Získaný výtěžek poputuje na zakoupení nového přístrojového vybavení a zdravotnického materiálu na dětská oddělení a do dětských nemocnic na Ukrajině.

Jak se mohou lidé zapojit do iniciativy Pomoc dětem Ukrajiny?

1. Zasláním finančního daru na č. ú. 333999/2700, variabilní symbol 1502, specifický symbol 55555. Stačí v internetovém bankovnictví načíst následující QR kód a poté vybrat částku, kterou chcete přispět.

2. Prostřednictvím dárcovské SMS (DMS). Stačí jen vybrat částku, kterou chcete iniciativu Pomoc dětem Ukrajiny podpořit. DMS lze odesílat v hodnotě 30, 60 či 90 Kč. A následně na číslo 87777 poslat jednoduchou textovou zprávu ve tvaru:

DMS CCK 30,

DMS CCK 60

nebo DMS CCK 90

Český červený kříž obdrží 29, 59 či 89 Kč.

Více informací na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.

Tagy: