Michálek: Digitalizace v roce 2028? Přijde mi to děsivé. Jde o realistický termín, řekl Jakob

Předsedové poslaneckých klubů Jakub Michálek (Piráti) a Jan Jakob (TOP 09)

Politici o digitalizaci

Že by nový digitalizovaný systém stavebního řízení mohl začít fungovat až od roku 2028? Přijde mi to děsivé, je to obrovské zpomalení celého procesu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se takto k prohlášení vlády vyjádřil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Zakázku podle něj budou řešit firmy dosazené ODS. Naopak předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob zdůraznil, že aby vše běželo v pořádku, je termín realistický. Dále byli hosty senátor Ondřej Lochman (STAN) a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

Podle Michálka se některé věci z projektu bývalého ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) povedly. „Online formou funguje portál stavebníka. Lidé mi píšou, že si skrze něj mohou zažádat o stavbu a nemají s tím problémy,“ namítl poslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Platy politiků vzrostou o 6,95 procenta, schválila vláda. Podle Babiše je to neomluvitelné

Ostře odmítl, že by celý systém pod správou Bartoše „šel do koše“. „Titulky, že Bartošova digitalizace končí, jsou pravdivé jen z poloviny. Vláda na tiskové konferenci uvedla, že portál stavebníka a elektronickou dokumentaci ponechá, u zbytku hodlá přibírat komerční řešení,“ pronesl v pořadu 360°.

Michálek se vyjádřil i ke slovům ministra dopravy Martina Kupky (ODS) ohledně toho, že „nový systém by měl být spuštěn nejpozději 1. ledna 2028“. „Připadá mi to děsivé. Je to obrovské zpomalení celé věci,“ míní. Obvinil rovněž bývalé vládní kolegy z ODS, kteří podle něj dosadí k zakázkám vybrané firmy.

Jinak to viděl stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO) jako stínový ministr „Amatéři na ministerstvu pro místní rozvoj nemají něco programovat, aby to nebylo v souladu s aktuálním zákonem a samozřejmě stavebními předpisy. Totální amatérština. Piráti by neměli už dělat vůbec žádný software, nikdy ani stavět dům, a dokonce ani psát knihy,“ tvrdě se opřel do bývalé vládní strany. Lochman kontroval tím, že ani ANO během vládnutí neudělalo v problematice žádný posun.

Musí se to otestovat

Poslanec Jakob deklarovaný termín hájil, že je dobré, že už nemalujeme věci narůžovo. „Pokud chceme, aby systém dobře fungoval a současně byl dobře otestovaný, je nutné si přiznat, že termín 1. ledna 2028 je realistický,“ prohlásil s tím, že nešlo o lehké rozhodnutí vlády. Během diskuze též zmínil, že by se měl testovat minimálně půlroku.

Zdůraznil rovněž, že implementace nového digitalizovaného systému není otázka týdnů ani měsíců, přičemž ve shodě s Michálkem připomněl, že se nezačíná od nuly: „Některé části systému, s nímž přišel Bartoš, budou nadále fungovat i v přechodném období.“ Další z diskutujících senátor Ondřej Lochman (STAN) však podotkl, že kdyby vše fungovalo, jak mělo, digitalizace vůbec není v současnosti tématem.

Vládní kabinet ve středu na tiskové konferenci oznámil, že digitalizace, jež byla zavedena do běhu 1. července, neodpovídá samotnému stavebnímu zákonu. „Je to ještě horší stav, než co ukazovaly prvotní analýzy. Bylo mnohem složitější určit přesná data,“ sdělil ministr Kupka.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Bitva tří primátorů. Bém s Krnáčovou se shodli, že má Hřib odejít, ten odstoupit odmítl

Tagy: