Případ týrání dětí z Dolných Orešan: Otec je miloval, odmítají jeho vinu příbuzní

Je to sice jednoduchý chlap, ale děti miluje. Těmito slovy bránila 47letého Milana z Dolných Orešan, obviněného z týrání potomků, jeho příbuzná. Webu Čas.sk líčila, jak se o ně staral a vyráběl jim i hračky ze dřeva. To, že policisté v domě nalezli třeba zámky na ledničce, omlouvala neposednými dětmi, které do ní chodily na jogurty. K případu promluvila i starostka, která vinu svalovala spíše na 32letou matku Jaroslavu. Údajně byla celý den doma a nic nedělala. Zároveň se však nechala slyšet, že dětem, které podle policie musely snášet hladovění a až třikrát týdně bití páskem či řetězem, bude v dětském domově lépe.

Nejméně čtyři roky měly děti snášet nelidské zacházení ze strany jejich rodičů. Jak v pondělí 15. dubna informovali trnavští policisté na svých sociálních sítích, sourozence ve věku dvanácti, osmi, pěti a tří let jejich otec zřejmě několikrát týdně bil – ať už páskem nebo řetězem. Za trest prý byly zamykány v pokojích nebo čelily 24hodinové hladovce. Zámek strážci zákona nalezli také na ledničce.

ČTĚTE TAKÉ: Smutný konec týraného pejska. Luckyho museli uspat. I přes zubožený stav nezanevřel na lidi

Podle příbuzné obviněného otce to tak nebylo. „Je to sice jednoduchý chlap, ale děti miluje. Zámky na ledničku dával jen z toho důvodu, aby nejmenší děti stále nebraly jogurty, u nichž si nabraly lžičku a pak je vyhazovaly do koše. Staral se o ně, vyráběl jim hračky ze dřeva. Měly všechno, co potřebovaly,“ líčila žena pro web Čas.sk.

Dětem bude v dětském domově lépe

Na případ upozornila škola. Na nejstarším dítěti, 12letém chlapci, si měli učitelé všimnout stop po bití řetězem a modřin po celém těle. Podle policistů měl děti fyzicky trýznit pouze jejich otec, matka však nikdy nezasáhla. Z toho důvodu byla dvojice vzata do vazby a děti umístěny do dětského domova či pěstounské péče.

Na sociálních sítích se pod příspěvkem policistů strhla lavina kritiky mířící zejména na otce dětí. Podle starostky obce Juliany Belicové by však na vině nemusel být jen muž. „Víte, chodil do práce, přišel ze stavby a musel dětem uvařit jídlo. Ona byla celý den doma a nic neudělala,“ líčila žena slovenskému webu a podotkla: „Dětem bude v dětském domově lépe.“

Zároveň však přiznala, že již delší dobu měl rodinu kontrolovat sociální úřad v Trnavě. „Od doby, kdy byl chlapec umístěn do dětského domova, byli pod dohledem sociální pracovnice úřadu práce. Zřejmě nic nezaregistrovala. Chodili tam na kontrolu, jestli mají děti jídlo,“ doplnila bez bližších informací Belicová.

Obviněným rodičům za zločin týrání blízké a svěřené osoby v případě odsouzení hrozí odnětí svobody v délce sedmi až patnácti let.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Brutální útoky na děti ve Francii. Dívku měli zbít žáci kvůli víře, zkopali ji do bezvědomí

Tagy: