Brutální útoky na děti ve Francii: Dívku měli zbít žáci kvůli víře, zkopali ji do bezvědomí

Útočníci měli Samaru zbít u školy Montpellier.

Francií otřásá brutální útok na 13letou dívku

Francií otřásají případy surových útoků na děti. V pařížské nemocnici v pátek zemřel 15letý chlapec, kterého o den dříve zbila maskovaná skupina. Média se soustředí také na případ zřejmě nábožensky motivovaného útoku uvnitř muslimské komunity. Vrstevníci zbili do bezvědomí 13letou dívku, a to nejspíš kvůli stylu oblékání. Podle dívčiny matky proto, že se chová „svobodně“. Ani škola ji nedokázala ochránit. Hlavní viníci jsou ve vazbě.

Mladistvého chlapce ve čtvrtek cestou ze školy surově zbila skupinka maskovaných lidí. Starosta pařížského předměstí, kde se útok stal, mluví o „masakru“. Motiv ani pozadí útoku nejsou známy. Prezident země Emmanuel Macron slíbil programy na zvládání agresivity dětí. Jeden z útočníků, 17letý mladík, je již v rukou policie, píše britská BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda školáka otřásá Francií: Zvířata, zmasakrovali ho, říká starosta. Zasáhne i Macron

Druhý útok se stal na jihu Francie ve městě Montpellier. Skupina si na 13letou Samaru v úterý počkala před školou, odtáhla ji stranou a brutálně zbila. Útočníci ji kopali do hlavy, i když už ztratila vědomí. Lékaři ji proto museli uvést do umělého spánku, informuje The Guardian.

„Samara se obléká po evropsku, ráda se hezky upraví. Dívka, která to naplánovala, chodí v závoji. Myslím, že to byl motiv. Samara se chová svobodněji než ostatní žákyně, proto na ni zaútočili,“ řekla médiím její matka Hassiba Radjoulová.

Samara se probrala z kómatu den po útoku, fyzicky i psychicky je ale ve špatném stavu. Šikanovali ji údajně více než rok. „Nechávám ji se oblékat po evropsku, může si i barvit vlasy. Naposledy to bylo na červeno, ale tak na ni útočili, že si je nabarvila zpět na černo. Říkali o ní, že není správná muslimka. Pořád ji obtěžovali, vyhrožovali, smáli se jí, plivali jí do vlasů,“ popsala Radjoulová.

Právě svědectví matky, které dala francouzským médiím, může bitku dětí změnit v politickou kauzu. Ministryně školství Nicole Belloubetová nechala případ prověřit. Přidal se i prezident Francie Emmanuel Macron. „Chtěl bych vyjádřit plnou podporu té dívce a její rodině. Je třeba potrestat viníky a najít plnou pravdu,“ řekl Macron.

Exministryně: Víra je pro ně víc než Francie

Policie mezitím vzala tři hlavní viníky do vazby. Vše měla zosnovat 14letá dívka. Matka Samary ale podala stížnost na policii, kritizuje i postup školy. Její dceru prý dostatečně neochránila. „Když ta dívka volala po znásilnění Samary, vyloučili ji na dva dny ze školy. Očividně se z toho ale vůbec nepoučila,“ dodala matka dívky.

„Znamená to, že náboženství je pro některé z našich mladých nad republikou, nad Francií, a to tak nesmíme nechat. Oddělení státu od církve je základ, je to svoboda – svoboda věřit nebo nevěřit,“ uvedla bývalá francouzská ministryně školství a mládeže Sarah El Hairyová.

Na svobodném přístupu ke vzdělání, bez ohledu na víru, je Francie postavená. I proto zakázala už před dvaceti lety ve školách muslimské šátky a další náboženské symboly a loni i abáju, což je oděv, který zakrývá celé ženino tělo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Po malém Émilovi pátrali téměř rok. Naděje však vyhasly, ostatky chlapce měl najít chodec

Tagy: