PŘEHLEDNĚ: Úroky na spořicích účtech klesají. Banky mají podmínky. Které jsou nejlepší?

Spoření

Úroky na spořících účtech klesají

Po vysoké inflaci začínají banky velmi brzdit s úroky na spořicích účtech. Česká národní banka zatím pozvolna snižuje základní úrokové sazby, takže se lidé nemusejí obávat velmi nevýhodných nabídek. Přesto jen pár bank nabízí úroky přes pět procent. Jaké to jsou a za jakých podmínek je můžete využít?

Češi se v době vysoké inflace uchýlili k ochraně peněz ve spořicích účtech. Jedná se o konzervativní metodu odkládání finančních prostředků, které mají lidé okamžitě po ruce. Během prudkého zdražování nabízely banky úroky přes šest procent. To už nyní neplatí.

ČTĚTE TAKÉ: Státní dluh vzrostl na 3,2 bilionu korun. Na každého Čecha připadá téměř 300 tisíc

Nejlepší úrok lze získat od pobočky slovenské Všeobecné úverové banky. Pro klienty nabízí úrok 5,25 procenta. Jelikož jde ale o pobočku působící na Slovensku, musejí zájemci o účet doložit takzvaný daňový domicil, který lze pořídit na finančním úřadu za poplatek 100 korun. Pokud tak klient neučiní, bude mu vklad zatížen daní ve výši 19 procent. Tato pobočka dříve lákala střadatele na úrok 6,15 procenta.

Banka Úrok Podmínky
VÚB Banka 5,25 % Podmínkou je potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu za poplatek 100 korun.
Trinity Bank 5,08 % U vkladů do 250 tisíc korun. Sazba platí pro nové klienty se založeným Jarním skvělým účtem.
Raiffeisenbank 5 % Alespoň tři platby kartou měsíčně. Úrok je garantovaný do 1. srpna.
mBank 5 % U vkladů do 100 tisíc korun.
Česká spořitelna 5 % Je potřeba mít aktivní Plus účet, používat aplikaci George a investovat pravidelným pokynem včetně DIP nebo využívat penzijního spoření u České spořitelny částkou minimálně dva tisíce korun měsíčně.
Partners Banka 4,53 % Bez limitů. Je nutné minimálně pětkrát za měsíc zaplatit kartou.
UniCredit Bank 4,5 % U vkladů do dvou milionů korun. Podmínkou jsou tři platby měsíčně.
Max banka 4,5 % U vkladů do 500 tisíc korun. Nad tento limit je úrok 4,3 %.
Fio banka 4,5 % U vkladů do 200 tisíc korun. Nad tuto částku do jednoho milionu korun je úrok 0,1 %.
ČSOB 4,5 % U vkladů do 250 tisíc korun s aplikací ČSOB Smart a s využíváním platební karty.
J&T Banka 4,25 % Minimální vklad je milion korun nebo investice v bance v minimální výši 100 tisíc korun.
Trinity Bank 4,08 %
Banka Creditas 4 % U vkladů do 500 tisíc korun. Nad tuto částku je sazba 1,5 %.
Komerční banka 4 % U vkladů do 200 tisíc korun. Nad tuto částku je úrok 0,01 %. Je potřeba mít i aplikaci KB+.
Moneta Money Bank 3,8 % U vkladů do milionu korun. Nad tuto částku 0,5 %.
Air Bank 3,75 % U vkladů do 500 tisíc korun. Podmínkou je pět plateb kartou měsíčně a příjem minimálně 25 tisíc korun měsíčně.

Druhý nejvyšší úrok nabízí Trinity Bank, která láká nové klienty na úrok 5,08 procenta na Jarním skvělém účtu. Vklady jsou omezeny částkou 250 tisíc korun. Pro vklady nad 250 tisíc korun do 10 milionů se úrok snižuje na 4,08 %.

Některé banky také garantují výši úroků do určitého data. To je příklad Raiffeisenbank, která má třetí nejvyšší úrok na spořicím účtu ve výši pět procent. To však bude trvat jen do konce července. Od 1. srpna se úrok sníží na 4,5 procenta do konce září. Pro aktivování vysokého úroku je také nutné nejméně třikrát zaplatit kartou.

Podobně garantuje svůj pětiprocentní úrok i mBank. Její klienti se na vysoké úročení mohou spolehnout do konce srpna. Vklady se však úročí jen do výše 100 tisíc korun. Nad tuto částku činí úrok pouze 0,01 procenta.

Hned několik podmínek si klade Česká spořitelna. Pro pětiprocentní úrok musíte mít staženou aplikaci George, zavedený Plus účet a také využívat investování, a to pravidelně. Navíc je nutné si spořit do dlouhodobého investičního produktu (DIP) částkou minimálně dva tisíce korun.

Jaké jsou alternativy ke spořicím účtům?

Někteří střadatelé se mohou poohlížet i po jiných produktech, které jsou podobné spořicím účtům. Velmi oblíbené jsou termínované vklady, které jsou nabízeny například na tři až šest měsíců nebo jeden rok. Výhodou je, že získáte jistotu pevného úroku, který se může pohybovat kolem 4,5 procenta. Nevýhodou zůstává, že peníze obdržíte až po sjednané době.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obědy v Česku dál zdražují. Restaurace se chtějí „zahojit“, ceny naráží na strop, míní experti

Relativně rychle můžete peníze vybrat například z repofondu. Jedná se o produkt, u kterého se peníze ukládají v bance podle aktuální sazby repo České národní banky. Pokud chcete své peníze vybrat, obdržíte je po podání žádosti do 15 pracovních dnů.

Okamžitý výběr nabízejí i akcie. Obecně se ale doporučuje, aby investice byla pravidelná a dlouhodobá. Pouze tak se dá zmírnit riziko ztráty peněz.

Tagy:
peníze banka investice ekonomika úrok Česká spořitelna platba Raiffeisenbank finanční služby bankovnictví TRINITY BANK a.s. Československá obchodní banka, a. s. MBank produkty a služby ekonomika, obchod a finance