Oligarchové už si v Rusku ferrari či lamborghini nekoupí. Firmy podpoří Ukrajinu

Eskalující ozbrojený konflikt na Ukrajině má za následek stále větší odliv západních firem z ruského trhu. Nejnověji se k řadě značek opouštějící Putinovu říši připojili také výrobci proslulých automobilových supersportů Ferrari a Lamborghini, kterými se ráda honosí ruská smetánka.

Ferrari a Lamborghini se rozhodly úplně pozastavit veškeré obchody s Ruskem, přičemž první ze značek rovněž věnovala jeden milion eur na podporu Ukrajinců v nouzi. K poskytnutí finančního daru ukrajinským obětem války se zavázalo rovněž Lamborghini, zatím však nebylo oznámeno žádné konkrétní číslo. Italská značka, která je součástí koncernu Volkswagen, uvádí, že pomoc, kterou poskytne, půjde přímo Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). K zastavení obchodu s Ruskem nesdělila žádné další detaily.

Obchodem s Ruskem si teď nikdo nechce pálit prsty

Lamborghini se podobně jako jiní výrobci a poskytovatelé služeb na ruském trhu unisono vyjadřuje k situaci na Ukrajině. „Automobilka Lamborghini je hluboce zarmoucena událostmi na Ukrajině a situaci sleduje s vážnými obavami. Lamborghini doufá v rychlé ukončení nepřátelství a návrat k diplomacii," stojí v oficiálním prohlášení automobilky.

Mnoho dalších výrobců automobilů, včetně Volkswagenu, Porsche, Chevrolet a Ford, udělalo vesměs totéž. Ferrari je ve svých plánech o něco upřímnější, když přímo uvedlo, že pozastavuje obchod a výrobu vozidel pro ruský trh až do odvolání.

„Ferrari stojí po boku všech lidí na Ukrajině postižených touto pokračující humanitární krizí,“ uvedl generální ředitel Ferrari Benedetto Vigna. „I když doufáme v rychlý návrat k dialogu a mírové řešení, nemůžeme zůstat lhostejní k utrpení všech, kterých se to týká. Naše myšlenky a podpora směřují k nim. Hrajeme svou malou roli po boku institucí, které přinášejí okamžitou úlevu v této situaci.“

Dar Ferrari ve výši milionu eur „bude financovat mezinárodní humanitární projekty na podporu Ukrajiny a také místní iniciativy zaměřené na přijímání uprchlíků v italském regionu“. Některé prostředky mají být použity pro prchající Ukrajince, kteří najdou útočiště v oblasti okolo severoitalského Maranella, sídla legendární firmy.

Tagy: