I bez hvězd to cinkne. Mistr světa z roku 2010 vysvětluje, proč hokejisté získají medaili

Hokejový útočník Petr Vampola v roce 2010 za národní tým na MS v Německu vybojoval poslední zlatou medaili. Od třetího utkání tehdy nastupoval v elitní formaci společně s Jaromírem Jágrem a Jakubem Klepišem. Jaké dává Česku šance na letošním lotyšsko-finském šampionátu, kde už reprezentace dokázala porazit Slovensko 3:2?

Přestože v českém týmu nejsou žádná velká jména z NHL, podle Petra Vampoly není důvod k panice. „Omluvili se Davidové Krejčí a Pastrňák, kteří by náš mančaft posunuli ještě do vyššího levelu, na druhou stranu i bez hvězd mohou kluci udělat úspěch. Strašně záleží na tom, jaká se vytvoří parta. Pokud se stmelí a kluci budou hrát týmově, klidně mohou mít šanci na medaili. Ono mít velké hráče v týmu má svoje plusy i minusy. Samozřejmě může chybět persona, která to na sebe strhne, rozhodující je ale parta, vzájemná chemie,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Petr Vampola.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dvanáct zlatých příběhů MS. Řezníkův pláč, ledoví gangsteři, pomsta Faselovi

Co se o trenérovi Jalonenovi mezi hokejisty říká?

Napověděl už vstup do turnaje, v kterém Češi porazili Slováky 3:2. Bývalý elitní útočník nešetří chválou na trenéra reprezentace Fina Kariho Jalonena.

„Co jsem se bavil s klukama, co stále hrají, tak ho všichni  chválí. I hráči z NHL mají za něj chuť reprezentovat, těší se… Samozřejmě letos to z jiných důvodů mnohým nevyšlo, ale už jenom to, že loni po dlouhé době pro Česko přivezl medaili, svědčí o tom, že to dělá dobře. Za asistenty má české trenéry, je vidět, že jim to společně funguje. Ukázalo se, že angažovat zahraničního kouče a dát ho dohromady s českými spolupracovníky, byl dobrý tah,“ prohlásil Petr Vampola.

Mezi zápasy na MS si mohli dát i tři piva

Když s nároďákem v roce 2010 získal zlatou medaili, tým koučoval Vladimír Růžička s asistentem Josefem Jandačem. Ani na ně nedá dopustit. „Co se týče dodržování večerek a podobných věcí, nechávali nám naprostou volnost. Nic se nekontrolovalo, nic se neřešilo, bylo na každém, co si ve volném čase dělá, jestli si dá večer jedno, dvě, tři piva nebo žádné. Všechno bylo založeno na důvěře a přátelské atmosféře. I s trenéry jsme si tykali,“ prozradil Petr Vampola.

Zlato podle něj letos získá některá ze severských zemí. „Přiznám se, že jsem se nedíval na nominace, ale týmy, jako jsou Kanada nebo USA, jsou vždycky nevyzpytatelné. Mohou vypadnout ve čtvrtfinále, stejně jako to celé vyhrát. Kolikrát i bez top jmen mohou udělat skvělý výsledek. Pokud bych si měl ale tipnout, tak bych favorizoval Finsko a Švédsko. A rozhodně bych nepodceňoval Švýcarsko,“ prozradil svůj tip Vampola.

Tagy: