Muži ze Sibiře rukují kvůli hypotéce. Rusko tají, že umírají ve válce, tvrdí Ukrajinci

Jejich domov je od Ukrajiny vzdálený tisíce kilometrů, přesto v tamní válce bojují a umírají za ruskou vlast. Řeč je o vojácích z Republiky Burjatsko, která se nachází na Sibiři. Podle nezávislých médií má Burjatsko ze subjektů Ruské federace druhý nejvyšší počet obětí současného konfliktu. Ukrajinská televize ICTV zveřejnila video, ve kterém o Burjatech hovoří. Podle ní se úřady i média snaží informace o úmrtích zatajit a místo toho lidi krmí propagandou.

Podle ukrajinské televize ICTV ve válce na Ukrajině zemřelo přes 100 Burjatů a téměř denně se v chudé a řídce osídlené ruské republice koná pohřeb padlého vojáka. „Ve válce umírají převážně muži z vesnic a malých měst. O jejich pohřbech se široká veřejnost téměř nic nedozvídá,“ sdělil televizi redaktor webu Mediazon Dmitrij Treshanin. „Kdyby hojně umírali lidé z Moskvy nebo Petrohradu, reakce veřejnosti by byla jiná,“ doplnil novinář.

O Burjatech před několika týdny informovala i další média, především ta ruská, nezávislá. Podle webu Meduza má Burjatsko ze subjektů Ruské federace druhý nejvyšší počet obětí současné války a například Moskva a Petrohrad, v nichž žije 12 procent obyvatel země, v bilancích téměř nefigurují.

Na vysokou úmrtnost vojáků z nejzaostalejší oblasti Ruska upozornil také historik a politolog Kamil Galejev. Z průzkumu, který pochází z Nadace Svobodné Burjatsko, vyplývá, že zatímco mezi etnickými Rusy je úmrtnost v bojích na Ukrajině sedm na sto tisíc mužů, mezi Burjaty je to šedesát.

Podle členky Nadace Svobodné Burjatsko Alexandry Garmažapové představuje pro Burjaty kontrakt o službě v armádě jednu z mála šancí, jak si přivydělat. „Není tady moc možností, jak sehnat práci. Takže buď můžete pracovat jako sezonní dělník někde na severu Ruska, nebo vstoupit do armády jako profesionální voják po základní vojenské službě,“ řekla webu Republic Garmažapová. „Díky tomu si mohou vzít takzvanou vojenskou hypotéku na koupi nemovitosti v Ulan-Ude (hlavní město Republiky Burjtatsko, pozn. red.), která je pro ně jinak velmi drahá,“ doplnila.

Úřady zprávy o vojácích mažou

O úmrtí vojáků z Burjatska informují povětšinou noviny městských částí nebo o nich někdo náhodně napíše na sociálních sítích, například škola, kam voják chodil. V dalších případech jsou to příbuzní či kamarádi. Někdy se informace objeví až po pohřbu. Nekrology poté přebírají regionální média. Na webu místní vlády informace o počtu padlých není. Podle televize ICTV se místní úřady kolikrát snaží zprávy o padlých vojácích zatajit: „Zprávy o mrtvých vojácích a jejich profily na sociálních sítích mažou. Rodinným příslušníkům sdělují jen omezené informace“.

Přestože se Burjati vysokému počtu obětí podivují, na pohřbech zní proválečná rétorika: „Nezemřeli zbytečně. Zemřeli, aby Rusko bylo mocné a aby se na Ukrajině přestala prolévat krev,“ řekl zástupce hlavního představitele burjatské republiky Bajir Cyrenov. „Zemřeli, když bránili svobodnou budoucnost naší země,“ doplnil ho starosta Ulan-Ude Igor Šutenkov.

Republika Burjatsko leží mezi jezerem Bajkal a mongolskou hranicí. Burjaté tvoří jen 30 procent obyvatel Burjatska a mnozí padlí z této republiky jsou etničtí Rusové.

Tagy:
válka Ukrajina Sibiř Rusko ruská invaze na Ukrajinu Burjatsko