Tajemný odtah. Mnoholeté trápení s vrakem je u konce, pomohla i reportáž CNN Prima NEWS

Nepojízdný vrak v Jablonci nad Nisou

Trápení s vrakem

Několik let hyzdil jednu z hlavních ulic v Jablonci nad Nisou nepojízdný vrak vozidla. Po čase se do auta dokonce nastěhoval bezdomovec. Věci se začaly měnit teprve po odvysílání reportáže CNN Prima NEWS. Přesto kolem vraku stále zůstává nezodpovězené tajemství.

Obyvatelé Podhorské ulice v Jablonci nad Nisou přestávali věřit, že by se někdy zbavili polorozpadlé šedé Mazdy, která překážela na jedné z hlavních ulic města. Městští strážníci, kteří by jinak v obdobných případech převzali iniciativu, byli ve věci prakticky bezmocní.

Obyvatelé Podhorské ulice v Jablonci nad Nisou přestávali věřit, že by se někdy zbavili polorozpadlé šedé Mazdy, která překážela na jedné z hlavních ulic města. Městští strážníci, kteří by jinak v obdobných případech převzali iniciativu, byli ve věci prakticky bezmocní.

ČTĚTE DÁLE: Postrach ostravských parkovišť dopaden. Za noc vykradl i tři auta, škoda jde do statisíců

Před několika týdny se dokonce ve voze usadil bezdomovec, který si auto ještě zútulnil pro potřeby svého nocování. Všude kolem auta byly odpadky, na okolních plotech si muž sušil své oblečení. Jablonečtí strážníci byli na místě téměř denně. Muže obvykle napomenuli, několikrát ho i z místa vykázali, ale on se vždycky vrátil.

„Lidé se na nás kvůli tomu zlobí, ale my jsme udělali, co jsme mohli. Vrak jsme oznámili, kam bylo třeba, a dál už je to na správci komunikace,“ vysvětlil Jaroslav Brožek, velitel hlídkové služby jablonecké městské policie.

Vrak se nacházel na komunikaci, která nepatří městu, nýbrž ji spravuje Ředitelství silnic a dálnic. Silničáři podle místních obyvatel neměli dostatečnou vůli problém řešit. „Mám za sebou desítky telefonátů. V podstatě jsem se vždycky dozvěděl od policistů nebo úředníků to samé: Ředitelství silnic a dálnic má takových věcí hodně, stojí to velké peníze a že když dostanou požadavek, tak nekonají. Tím to končí,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden z nájemníků přilehlého domu.

Věc došla až tak daleko, že někdo auto vystrčil do silnice a možná doufal, že ho silničáři odtáhnou jako překážku v provozu. Zřejmě se inspiroval v pražských Řeporyjích, kde podobná akce před lety zafungovala. Jak jsme v dubnu letošního roku psali, starosta Pavel Novotný (ODS) mluvil o útoku mimozemšťanů. Vraky v každém případě z tamních ulic zmizely. V Jablonci to nevyšlo. Auto se vrátilo zpátky na své místo.

Záhadné zmizení vraku

Teprve v listopadu, když se o věc začal zajímat reportér CNN Prima NEWS, se daly věci do pohybu. Přestože ŘSD podle strážníků dlouhé měsíce o problému vědělo a nic nepodniklo, po dotazu reportéra hned druhý den začalo konat.

„Přesně jednadvacátého listopadu jsme odeslali podnět k určení, zda je vozidlo odstavené na silnici 14 vrak podle definice zákona,“ informoval tehdy mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Krajský úřad stav věci zjišťoval půl roku, přestože bylo na první pohled jasné, že auto stojící u silnice je vrak, který rozhodně sám nikam neodjede. V každém případě po splnění všech zákonných požadavků úřad v polovině května zahájil řízení o odstranění vozidla. „Ještě běží odvolací lhůty, takže předpokládám, že k odtažení by mohlo dojít v srpnu letošního roku,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

O několik hodin později bylo všechno jinak. Auto z místa kdosi odtáhl. Kdo, to je trochu záhada. Ředitelství silnic a dálnic to nebylo. Nejpravděpodobnější variantou je, že auto nechala odstranit jeho majitelka, která dosud s úřady vůbec nekomunikovala.

Místním se znatelně ulevilo. „Jsem strašně ráda, já slavím,“ svěřila se reportérovi CNN Prima NEWS obyvatelka ulice, která jen nevěřícně koukala na tmavý flek, kde ještě ráno stálo polorozpadlé auto.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kajínkovi skončila podmínka. Během sedmi let zažil řadu malérů, „svobodný“ prý již nezůstane

Tagy: