Mobilizace se zvrtává, děsí i KHL: Lži, povolávají také hráče, volá o pomoc kustod

Vyhlášená částečná mobilizace vyděsila statisíce Rusů. Skupují last-minute letenky za přemrštěné částky, auty prchají do Gruzie, Kazachstánu nebo Mongolska, jeden muž se dokonce zoufale pokusil dostat do Estonska na paddleboardu. Tuší totiž, že se stav pohotovosti nemusí týkat jen osob s předchozími vojenskými zkušenostmi, jak avizoval Kreml. Což dokládá i vzkaz kustoda klubu Kunlun hrajícího hokejovou KHL.

Sportovci by se neměli bát, dojde na ně až v poslední vlně, psala ruská média poté, co Vladimir Putin ohlásil částečnou mobilizaci. Pokud by se mezi adresáty povolávacích rozkazů měli zařadit i zaměstnanci klubů, týkalo by se to především armádního CSKA, bylo dodáváno.

Jenže v mnohých oblastech se nedařilo naplnit požadované kvóty odvedenců, takže se najednou ignoruje neexistence předchozích vojenských zkušeností a nebere se ani ohled na věk.

Avizovaných 300 tisíc mužů povolaných do bojů na Ukrajině bude tedy poskládáno i z lidí, kteří měli být podle původních zpráv v relativním klidu. Momentálně se bojí i Anton Tiškin. Veřejnost jeho jméno nemohla znát, pracuje pro známý klub z hokejové KHL Kunlun Red Star jako kustod. Tým byl sice založený v Číně, ale momentálně sídlí v ruském Mytišči.

Tiškin zveřejnil na sociální síti LinkedIn příspěvek v angličtině, který by se dal nazvat voláním o pomoc. „Naneštěstí se situace pořádně zhoršila. Mobilizace v zemi začala. Ti, kteří nechtějí jít do války, budou posláni do vězení. Vláda řekla, že bude odvedeno 300 tisíc lidí, ale to je lež. Berou všechny, ke kterým se dostanou. Posílají předvolání i hráčům z KHL. Lékař Avangardu Omsk rovněž dostal povolávací rozkaz. Je jim všechno jedno, chtějí jen krev,“ sdělil světu své poznatky.

Jelikož LinkedIn slouží i jako platforma pro nalezení pracovních příležitostí, Tiškin naznačil, že bude rád za jakékoliv nabídky. Hlavně chce z Ruska pryč. „Mám tu tři malé syny a bojím se. Bojím se, že místo poctivé práce a vydělávání peněz budu muset do vězení, protože válčit určitě nepůjdu. Jsem dobrý zaměstnanec. Jsem připravený pracovat za jakékoliv peníze na jakékoliv pozici. Pouze potřebuji dostat rodinu z Ruska, dokud můžu,“ napsal muž, který dříve pracoval pro Omsk i CSKA.

KHL odstartovala 1. září ve značně okleštěné podobě. Po začátku války na Ukrajině v soutěži z morálních důvodů skončily kluby Dinamo Riga i Jokerit Helsinky. Soutěž pak opustilo mnoho zahraničních hráčů. Někteří z nich utekli kvůli většímu bezpečí, jiní si nedovedli představit pobírat „krvavé“ peníze v lize, která je napojená na Putinův režim a slouží jeho propagandě.

Kvarteto Čechů však zůstalo – Dmitrij Jaškin, Michal Jordán, Libor Šulák a Rudolf Červený.

Tagy:
peníze válka Vladimir Putin Ukrajina mobilizace KHL Dmitrij Jaškin sport Rusko Čína LinkedIn Kunlun Red Star HC CSKA Moskva Kontinentální hokejová liga Avangard Omsk hokej kustod Anton Tiškin armáda