Přehlídková mola za sexuální služby. Magnát Peter Nygård čelí obvinění ze zneužívání

Módní magnát Peter Nygård čelí obvinění z vydírání a obchodování s lidmi. Mladým dívkám nabízel modelingovou kariéru nebo finanční kompenzaci za sexuální služby, které měly poskytnout jemu nebo jeho obchodním partnerům. Příští červen osmdesátiletý návrhář obvinění popírá, informuje zpravodajský web BBC.

Kanadská policie proto Nygårda vzala do vazby, americké orgány usilují o jeho vydání do USA.

Obžalobu oznámila v úterý v New Yorku americká právnička Audrey Straussová, FBI a newyorská policie. Nygård popřel obvinění z protiprávního jednání.

Obžaloba uvedla, že údajné trestné činy vznikly „z desítek let trvajícího kriminálního chování zahrnujícího mimo jiné desítky obětí v USA, na Bahamách a v Kanadě“, uvádí americká advokátní kancelář v jižní části New Yorku.

Právník Jay Prober v úterý uvedl, že jeho klient „vehementně popírá tato obvinění a očekává, že bude obhájen před soudem“. Dodal také, že se bude snažit podat žádost o kauci pro svého klienta při nejbližší příležitosti.

Když to nešlo po dobrém...

Podle amerických úřadů využil módní manažer vliv a zdroje své společnosti „k náboru a udržování dospělých obětí a obětí nezletilých žen pro sexuální uspokojení Nygårda a jeho přátel přátel a obchodních partnerů“. Mělo se jednat o ženy a dívky do 18 let ze znevýhodněného ekonomického prostředí, které byly někdy v minulosti zneužívané.

Nygård je také obviňován ze snahy ovládat své oběti „prostřednictvím hrozeb, falešných slibů o možnostech modelingu a dalšího kariérního postupu, finanční podpory a dalších donucovacích prostředků, včetně neustálého sledování, omezení pohybu a fyzické izolace“.

Americké úřady tvrdí, že Nygård využil několik bývalých obětí, aby mu pomohly získat více žen, se kterými by mohl mít sex, a to i při akcích na jeho pozemcích v kalifornské Marina del Rey a na Bahamách. Nygård „někdy násilně napadl“ ženy, které nesplnily jeho sexuální požadavky, tvrdí úřady.

Peter Nygård je módní návrhář společnosti, která byla kdysi největším producentem dámského oblečení v Kanadě.

Tagy: