Momenty války: Plavecký kurz ruských tanků a „prank call“ na Peskova juniora

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší šestý díl série s názvem Momenty války.

Totální selhání ruské propagandy

Nepřítelem Ruska nejsou pouze Ukrajinci. Loni na jaře se ukázalo, že okupantům dokážou zatopit i méně bystří ruští novináři či blogeři, kteří se hlásí z místa bojů. Například v květnu 2022 se reportéři z televize Russia 1 či z deníku Komsomolskaja pravda na záběrech chlubili tím, jak samohybný minomet 2S4 Tulpan útočil z města Rubežnoje na ukrajinské pozice v luhanském Severodoněcku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Putin jako Santa Claus a vyrušený okupant při vykonávání potřeby

Zveřejněnými záběry ale ruští propagandisté dost možná nevědomky pomohli ukrajinské armádě, která jeden z největších minometů současnosti brzy vystopovala. Neuběhlo ani 24 hodin a ze stejné oblasti se začaly šířit záběry, jež pořídili Ukrajinci. Na jednom z videí je vidět, jak poškozený 2S4 Tulpan hoří, po vzplanutí munice uvnitř stroje následovala mohutná exploze.

Pokus ruských tanků o plavání

Rusové kvůli tvrdému ukrajinskému odporu ztrácejí dlouhodobě velké množství těžké techniky. Některé kusy, včetně tanků, končí opuštěné na velmi podivných místech – například ve vodě. O dvou takových případech Ukrajinci informovali loni v létě.

ČTĚTE TAKÉ: Momenty války: Začerněné logo ruského Mekáče a zaparkovaná raketa v ukrajinském obýváku

„Taktika podvodních manévrů ruských tanků zatím nepřinesla žádné pozitivní výsledky. Přesto okupanti pokračují v experimentech,“ sdělil v srpnu 2022 ukrajinský generální štáb. Ke svému ironickému prohlášení přidal video. Na záběrech byl vidět opuštěný ruský tank s typickým označením písmenem Z, který uvízl v řece. Nad vodou zůstala pouze tanková věž.

Jen o pár dní později Kyjev informoval o velmi podobném případu. Záběry tentokrát na sociálních sítích zveřejnila ukrajinská 53. mechanizovaná brigáda. Bezpilotní letoun zachytil ruský tank, který projížděl nespecifikovanou neobydlenou krajinou. Jeho posádka zničehonic vjela přímo do hluboké vody. Těžký stroj se beznadějně potopil.

„Moskevští vojenští idioti utopili svůj ‚ušlechtilý‘ tank T-72. Okupanti polkli ukrajinskou vodu. Přišli k nám ze dna a odešli ke dnu. Ne nadarmo jedna lidová moudrost říká: Neskákej do vody, když neznáš brod,“ dodali pobavení členové 53. brigády. Je možné, že za zmatkováním ruské posádky stál fakt, že byla pod palbou. Poté, co se tank potopil, dopadla nedaleko od něj raketa.

Prank call na syna mluvčího Putina

Vojenští analytici již pár týdnů po vypuknutí ruské invaze předpovídali, že se Moskva vzhledem k velkým ztrátám bude muset dříve nebo později uchýlit k mobilizaci. Tu ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. září 2022. Krátce nato se v médiích začala objevovat videa z odvádění nových branců v nejrůznějších ruských regionech.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

V mnoha větších městech včetně Moskvy či Petrohradu propukly demonstrace. Jako by si část Rusů až po vyhlášení mobilizace uvědomila, že na území západního souseda zuří válka a že ruská armáda již přes půl roku ničí ukrajinská města a vraždí nevinné lidi.

Ukázalo se však, že pro blízké okolí ruského vládce se nezměnilo vlastně nic. Povedený žert se tehdy podařil skupince Rusů z oblíbeného YouTube kanálu Popular Politics. Ti zavolali synovi Putinova mluvčího Dmitrije Peskova.

Moderátor show a spolupracovník vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného rozhodným velitelským hlasem oznámil, že se Nikolaj Peskov má hlásit k narukování. Tehdy 32letý muž, který sloužil v ruské armádě dva roky, však odpověděl následovně: „Musíte pochopit, že jsem pan Peskov. Není úplně správné, abych tam byl. Každopádně to budu řešit na jiné úrovni.“

Poté se dušoval, že „pokud bude muset bránit svoji domovinu, tak to udělá“. „Ale musíte pochopit politické skutečnosti a nuance mojí pozice,“ řekl Nikolaj Peskov s tím, že na frontu půjde až v okamžiku, kdy mu to nařídí sám Putin.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: