Momenty války: Putin jako Santa Claus a vyrušený okupant při vykonávání potřeby

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší třetí díl série s názvem Momenty války.

Zběsilý úprk ruského tanku z Charkovské oblasti

Ukrajinci během loňského podzimu podnikli překvapivou protiofenzivu na severovýchodě – známou také jako „charkovský zázrak“. Operace šokovala okupanty a také západní analytiky, kteří stejně jako Kreml očekávali protiútok spíš na jižní frontě.

Ukrajinci Rusy z Charkovské oblasti doslova vypráskali. Za pouhých pár dnů získali zpět pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních. Po sociálních sítích tehdy často kolovaly snímky opuštěné ruské techniky či záznamy bizarních úprků okupantů. Například v září Ukrajinci zveřejnili video, které ukazuje náraz ruského tanku do stromu.

„Je přirozené, že když ukrajinská armáda zaútočí, musíte rychle uprchnout. Ale ujet tímto způsobem, ztratit se na cestě a nakonec se nechat zastavit proukrajinským stromem? Jaká show. Charlie Chaplin by vám zatleskal,“ vzkázalo Rusům ironicky ukrajinské ministerstvo obrany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Vánoce“ v Izjumu? Rusové nechali Ukrajincům před odchodem tuny vojenského materiálu

Na videu, které pochází právě ze severovýchodu Ukrajiny, je skutečně vidět ruský tank, jehož posádka měla očividně dost naspěch. Stroj ve vysoké rychlosti projížděl po tamní silnici, čemuž přihlíželi již přítomní ukrajinští vojáci.

Vzhledem ke zmíněné rychlosti i zbrklému manévrování řidiče tanku z obrněného vozidla za jízdy začali postupně padat okupanti, kteří se předtím drželi na korbě. Tanku se nakonec stala osudnou prudká zatáčka na křižovatce. Řidič totiž najel přímo do mohutného stromu, který cestu obrněnce definitivně zastavil.

Putin jako Santa Claus „zachraňuje“ Vánoce na Západě

Jeden z vůbec nejbizarnějších počinů ruské válečné propagandy se ve veřejném prostoru objevil loni v prosinci během Vánoc. Produkční společnost Signal tehdy zveřejnila video, na němž ruský prezident Vladimir Putin převlečený za Santa Clause „zachrání“ Vánoce jednoho chlapce na Západě.

„Ruská propaganda natočila video, v němž Putin vystupuje jako Santa Claus,“ upozornil tehdy na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Video, které západní pozorovatelé většinově vnímali jako parodii, se stalo hitem sociálních sítí. Rusko totiž v klipu symbolizuje prosperitu a tradiční hodnoty, Západ naopak zkaženost a chudobu.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

V reklamě je vidět dětský pokojíček malého chlapce vyrůstajícího v západním světě. Dítě v růžovém tričku psalo dopis Santovi, přičemž si svítilo svíčkami. Na poličce se nacházel obrázek dvou mužů, kteří byli označeni jako rodič 1 a rodič 2. Rovněž si šlo povšimnout duhového míče či knížek s tematikou LGBTQ+.

Vše se změnilo, když chlapec usnul a do domu dorazil Santa Claus. Ten hned zpočátku za okno umístil svítícího soba. V bytě se rázem rozzářila vánoční světýlka. Rozhořel se také do té doby vyhaslý krb.

Santa vyměnil chlapcovy hračky a další věci v domě. Zmizely knížky o LGBTQ+, místo duhového míče Santa přinesl fotbalový balon, na zdi se objevil kříž a jednoho ze dvou mužů na obrázku nahradila maminka. Když byl Santa, který zrovna „zachránil“ Vánoce malého chlapce, na odchodu, ukázalo se, že šlo celou dobu o Vladimira Putina.

„Páni. Přinesl dítěti maminku. Schválně, jestli uvidíme od Putina další zázrak – že russáckým matkám přiveze z Ukrajiny zpět jejich celé syny,“ uvedl jeden z uživatelů na Twitteru. „Takže země, která na Ukrajině válčí proti západní ideologii, využívá Santu Clause – nejzápadnější postavu Vánoc? Vykopli snad Dědu Mráze? Ruská propaganda se už úplně ztratila a neví, co má dělat,“ přidal se další.

Ruská propaganda obzvlášť během zimy často tvrdila, že západní státy jsou energeticky naprosto rozvrácené, protože v případě ruské invaze stojí na straně napadené Ukrajiny.

Vyrušený ruský voják při vykonávání potřeby

Loni v létě se na sociálních sítích často šířily záznamy z úderů ukrajinských bezpilotních letounů na okupanty. Třeba koncem června 2022 se objevilo video, na němž ruský voják v neobydlené oblasti zrovna vykonával potřebu. Během toho na něj ale bezpilotní letoun ovládaný ukrajinskou armádou svrhnul výbušninu.

Exploze byla tak silná, že okupant doslova ztratil půdu pod nohama. „Ruský voják si šel ulevit do odlehlé oblasti, ale byl spatřen dronem ukrajinské armády, který poblíž něj svrhl výbušninu. Vypadá to, že vojáka zasáhl nějaký šrapnel,“ komentovala kuriózní situaci twitterová stránka Visegrád 24. Video se stalo hitem sociálních sítí.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: