Momenty války: Začerněné logo ruského Mekáče a zaparkovaná raketa v ukrajinském obýváku

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší pátý díl série s názvem Momenty války.

Okupanti žádali o pomoc ukrajinskou policii

Oficiálním cílem ruské invaze, kterou Moskva označuje jako „speciální vojenskou operaci“, byla podle Kremlu „denacifikace a demilitarizace Ukrajiny“. Vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře, šlo o velmi podivný cíl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Driftující ruský tank v Mariupolu a velká pračková loupež

Přesto mnoho ruských vojáků propagandě uvěřilo. Někteří okupanti si doopravdy mysleli, že jdou svému západnímu sousedovi pomoci svrhnout nacistický režim. O to více pak byli překvapeni z tvrdého ukrajinského odporu. K velmi bizarnímu momentu, jemuž předcházelo právě špatné vyhodnocení situace, došlo hned v únoru 2022 v Charkovské oblasti.

„Těmto dvěma ruským idiotům v Ševčenkove v Charkovské oblasti přestalo jet vozidlo. Hádejte, co udělali. Přišli na místní ukrajinskou policejní stanici a strážců zákona se zeptali, zda by jim neposkytli nějaké palivo,“ uvedl na Twitteru ukrajinský novinář z deníku The Kyiv Independent Illia Ponomarenko.

Ukrajinští policisté nedali Rusům pohonné hmoty. Poněkud překvapené a zklamané vojáky si vyfotili. Tou dobou už na sobě zadržení okupanti měli pouta.

Ruská náhražka „Mekáče“

Po vypuknutí invaze se z Ruska stáhly stovky západních firem či investorů. Některé společnosti váhaly v řádu dnů, jiným toto rozhodnutí trvalo několik týdnů či měsíců. Do skupiny pohotových západních gigantů lze zařadit například americký McDonald’s. Ten stažení z Ruska oznámil loni na jaře.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Které společnosti nadále působí v Rusku? Podívejte se na „seznam hanby“

A jak na ztrátu hamburgerové klasiky reagovala Moskva? Ještě v červnu téhož roku došlo v Rusku ke slavnostnímu otevření nové verze Mekáče s názvem Vkusno & točka (Chutně & tečka). Hned první den došlo k několika incidentům. V jedné z prodejen například policisté vyvedli ven muže, který držel v ruce ceduli s nápisem „Bring back the Big Mac!“ (Přineste zpět Big Mac!).

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Zájem o ruskou náhražku amerického fastfoodu byl však během léta enormní, což dokazovaly i obrovské fronty. „Chuťově se toho moc nezměnilo. Když jsem si objednal hamburger, dostal jsem ho ve staré známé krabičce, samozřejmě bez loga. Atmosféra je ale stále stejná. Rusové přebrali kompletně všechno – výrobní technologie, dodavatele, restaurace i personál,“ popisoval své pocity spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just, který v Rusku dlouhodobě žije.

„Je to paradox. Rusové se obzvlášť teď vyjadřují k Západu velmi negativně. Na druhou stranu se sem vrací největší symbol USA – hamburger. A Rusové po něm mimořádně touží. V pondělí jsem čekal ve frontě 15 minut a pak další půlhodinu, než mi onen zákeřný imperialistický burger přinesli ke stolu,“ dodal ironicky.

Rusové v počátcích prodávali některé konkrétní zásoby svého západního předchůdce, často po vypršení data expirace. „Na omáčce k nugetkám je logo McDonaldu, jen je začerněné,“ konstatoval reportér CNN Frederik Pleitgen, který v létě 2022 natáčel reportáž v jedné z nově otevřených poboček. Na stejnou skutečnost upozornilo i běloruské opoziční médium Nexta.

Lidé na sociálních sítích si také stěžovali na plesnivé bulky. Nová síť fastfoodů navíc několik týdnů po otevření stáhla ze své nabídky hranolky, jelikož se v Rusku tehdy neurodily brambory a Moskva tuto komoditu kvůli západním sankcím ani nemohla dovézt. Z pokusu o obnovu legendárního McDonaldu tak mnoha Rusům zůstala v ústech místo nezaměnitelné chuti spíš nepříjemná pachuť.

Neuvěřitelné štěstí Ukrajinky, které do bytu vlétla raketa

Ruské bombardování ukrajinských měst má od vypuknutí invaze na svědomí tisíce obětí po celé zemi. Kromě smutných zpráv přináší i kuriózní situace. Až neuvěřitelné štěstí v neštěstí měla Ukrajinka, které ruská raketa loni na podzim vletěla do obývacího pokoje, a to zrovna ve chvíli, kdy v místnosti seděla na gauči. I když exploze uvnitř způsobila nebývalou spoušť, žena přežila bez sebemenšího zranění.

„Nespala jsem. Seděla jsem přímo zde, na pohovce. Vždycky tu takhle sedávám. Všechno bylo tiché a klidné. A pak sem najednou vletělo cosi ohnivého,“ řekla starší paní s ledovým klidem a ukázala na díru i haldu trosek kolem sebe.

„Pak to vybouchlo a způsobilo to všechen tenhle nepořádek. A nějak se stalo, že mě ani jedna z těch cihel nezasáhla,“ dodala žena. Kdyby se v osudné chvíli zvedla ze své pohovky, dost pravděpodobně by náraz ruské rakety nepřežila. „Ruský svět v akci,“ komentoval ironicky muž, který záběry pořídil, načež se žena pousmála.

Je až neuvěřitelné sledovat některé Ukrajince, s jakým klidem se s hrůzami ruské agrese vypořádávají. Nutno zmínit, že mnoho lidí podobné štěstí jako postarší Ukrajinka nemělo. Počet civilních obětí kvůli neustálému ruskému bombardování nadále roste.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: