Rusové se ve videu chlubili obávanou zbraní. Ukrajinci den poté minomet zdemolovali

Rusové na Ukrajině nasadili i minomet 2S4 Tulpan.

Válka na Ukrajině (21.5.2022 14:00)

Během ruské ofenzivy na Donbase selhává i prokremelská propaganda. Ještě v pátek se ruská média chlubila záběry samohybného těžkého minometu 2S4 Tulpan, který ve městě Rubežnoje pálil po ukrajinských pozicích. Ani ne den poté toto vozidlo Ukrajinci zničili. Po katastrofálním výbuchu munice z obávaného obrněnce nezbylo vůbec nic.

2S4 Tulpan je samohybný těžký minomet ráže 240 milimetrů. Jeden z těchto strojů natáčela ještě v pátek ruská média na území města Rubežnoje v Luhanské oblasti. Reportéři z televize Russia 1 či z deníku Komsomolskaja pravda se na záběrech chlubili tím, jak obrněnec útočí na ukrajinské pozice ve městě Severodoněck.

Zveřejněnými záběry ale ruští propagandisté dost možná pomohli ukrajinské armádě, která jeden z největších minometů současnosti vystopovala. Neuběhlo ani 24 hodin a ze stejné oblasti se začaly šířit naopak záběry pořízené Ukrajinci.

Na jednom z videí je vidět, jak poškozený 2S4 Tulpan silně hoří, po vznícení munice následuje obrovská exploze. Jde pravděpodobně o první stroj tohoto typu, který se Ukrajincům od začátku ruské invaze povedlo zničit. Útok vypovídá i o neschopnosti ruské armády dobývat území Donbasu bez větších ztrát na životech vojáků i kusech těžké techniky.

Rusové od dubnového vyhlášení masivní ofenzivy na východě Ukrajiny získali pod kontrolu část dalšího území v Doněcké i Luhanské oblasti. Jejich postup je však velmi pomalý a vzhledem k velkým ztrátám i málo efektivní. Ukrajinci naopak hlásí úspěchy v Charkovské oblasti, ze které okupanty prakticky už vytlačili.

Tagy:
válka minomet video zbraň propaganda Ukrajina média výbuch bombardování exploze Rusko Donbas munice těžká technika Ozbrojené síly Ruské federace Charkovská oblast Komsomolskaja pravda ostřelování Luhanská oblast Rubežnoje 2S4 Tulpan Severodoněck