Momenty války: Uváznutý tank vagnerovců v cirkuse a Rusové vyzbrojení salámem

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší první díl série s názvem Momenty války.

Turista zavařil okupantům na Krymu

Nepřítelem Ruska nejsou pouze Ukrajinci. Loni v létě se ukázalo, že okupantům dokážou zatopit i méně bystří ruští turisté. Jeden z nich v srpnu 2022 zveřejnil snímek, na němž v plavkách pózoval u pozic ruské protivzdušné obrany na okupovaném Krymu.

Starší muž nevinnou plážovou fotkou, která se brzy stala hitem sociálních sítí, pomohl ukrajinské armádě. Kyjev vzápětí výletníka pochválil za „dobrou práci“.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

„Možná jsme na ruské turisty příliš tvrdí. Někdy mohou být opravdu nápomocní. Třeba tento muž, který se fotí u pozic ruské protivzdušné obrany poblíž města Jevpatorija na okupovaném Krymu. Děkujeme, pokračujte v dobré práci,“ vzkázalo ironicky ukrajinské ministerstvo obrany.

Na internetu se dokonce objevily údaje s přesnými souřadnicemi, což mohlo ukrajinské armádě usnadnit případné zneškodnění ruských vojenských cílů. „Chtěli bychom také všem připomenout, že přítomnost okupačních vojsk na území ukrajinského Krymu není slučitelná s hlavní turistickou sezonou,“ dodal Kyjev ve svém prohlášení.

Rusové vyzbrojení salámem

Vojenští analytici již pár týdnů po vypuknutí ruské invaze předpovídali, že se Moskva vzhledem k velkým ztrátám bude muset dříve nebo později uchýlit k mobilizaci. Tu ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. září 2022. Krátce nato se v médiích začala objevovat videa z odvádění nových branců v nejrůznějších ruských regionech.

Uživatelé na sociálních sítích byli často šokováni naprosto nevyhovujícím vojenským vybavením, které noví odvedenci od ruské armády fasovali. Podivně vypadající „neprůstřelné“ vesty vyplněné tenkými kovovými pláty či molitanem, vojenské helmy, jejichž tvar šlo podle libosti upravovat fyzickou silou, dále pak plastové paintballové masky, dětské rukavice či gumové zimní boty.

O nevyhovujícím stavu ruské armády se přesvědčil na vlastní oči také vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, když loni cestoval Chersonskou oblastí. V jednom opuštěném zákopu podrobněji zkoumal zanechané ruské vybavení. „V této ‚neprůstřelné‘ vestě nejsou balistické pláty, ale jen obyčejný molitan,“ ukázal názorně v reportáži. Do absurdna dovedli situaci představitelé ruské armády ve Vladimirské oblasti. Odvedenci tam měli fasovat jako útěchu šišku salámu.

Ukrajinci z nedostatků ruské armády neskrývali své pobavení. Radost naopak neměli někteří mobilizovaní Rusové. „Dostali jsme vesty určené na airsoft. S tímhle kusem ho*na nás poslali na Ukrajinu. Také nám dali čínské helmy. Nic pravdivého se tu radši neukazuje,“ řekl otevřeně do kamery jeden z odvedenců.

Uváznutý tank vagnerovců v cirkuse

Celý svět během posledního červnového víkendu s napětím sledoval vzpouru žoldácké Vagnerovy skupiny proti vedení ruské armády. Vojáci Jevgenije Prigožina vnikli 24. června s těžkou technikou do ruského Rostova na Donu a do Voroněže, kde obsadili klíčové vojenské objekty.

V ulicích Rostova ten den došlo k velmi bizarní situaci. Zatímco se vagnerovská kolona těžké techniky blížila k Moskvě, jeden z tanků T-90 uvázl mezi stěnami, když vyjížděl z brány rostovského cirkusu. Moderní stroj, jehož cena se pohybuje v desítkách milionů korun, si navíc při snaze o vyproštění poškodil pásy.

Vyproštění tanku z cirkusu trvalo vagnerovcům několik hodin. Vymanit stroj z „cirkusového sevření“ se podařilo až v sobotu večer, tedy poté, co byla podepsána dohoda o smírném urovnání konfliktu a Vagnerova skupina se zavázala stáhnout zpět. Mezitím se uvázlý tank stal jakousi atrakcí pro tamní obyvatele, kteří se u něj velmi často fotili.

Všechny díly naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: