S tímhle kusem ho*na nás poslali na Ukrajinu. Mobilizovaní Rusové si stěžují na vybavení

Objevují se další zprávy o nevyhovujícím vojenském vybavením pro členy ruské armády.

Ruští vojáci si stěžují na vybavení své armády

Vybavení nově mobilizovaných Rusů, ale i ruských vojáků, kteří už bojují na Ukrajině, vyvolává další otázky o stavu ruské armády. Na sociálních sítích se šíří záběry podivně vypadajících „neprůstřelných“ vest, které bývají vyplněny tenkými kovovými pláty či molitanem, a také vojenských helem, jejichž tvar lze dle libosti upravovat fyzickou silou. Zatímco Ukrajinci jsou z nedostatků ruské armády pobaveni, radost naopak nemají mobilizovaní Rusové. Informace o vybavení Rusů nicméně nelze v průběhu války nezávisle ověřit. Reportér CNN Prima NEWS na Ukrajině ale vestu vyplněnou molitanem v jednom ze zákopů opuštěných Rusy skutečně v minulých dnech našel.

„Mobilizovaní Rusové dostali neprůstřelné podprsenky,“ neskrýval nad novými fotkami své škodolibé nadšení poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko.

Naopak někteří ruští vojáci vyjadřují své obavy. Po sociálních sítích nyní koluje video, které má ukazovat jednoho z nespokojených mobilizovaných Rusů. Muž velmi otevřeně promluvil o tom, čím ho armáda před odjezdem na Ukrajinu vybavila.

„Dostali jsme suprové a kulkám odolné vesty. Jsou určené na airsoft. Ochrání nás i před vzduchovými zbraněmi. S tímhle nás poslali na Ukrajinu. S tímhle kusem ho*na. Také nám dali čínské helmy. Nic pravdivého se tu radši neukazuje,“ řekl voják.

Podivné vybavení se ale netýká pouze nově mobilizovaných Rusů. O nedostatcích ve výzbroji ruské armády se mluví de facto od vypuknutí ruské invaze. V posledních týdnech se ale zdá, že schopnost Ruska vybavit nové brance a zásobovat okupanty, kteří už bojují na Ukrajině, se postupem času nadále snižuje.

Na jednom z dalších videí jsou vidět ukrajinští vojáci, kteří na čerstvě osvobozeném území testovali ruské vojenské vesty. Ukázalo se, že pláty ve vestách jsou tvořeny z tenkého a lehce ohybatelného kovu. Ukrajinští vojáci za doprovodu smíchu nemohli věřit vlastním očím, když plát ohýbali do různých poloh. Objevují se také videa ruských helem, které lze pomocí pěstí promáčknout dle libosti.

O ubohém stavu ruské armády se přesvědčil na vlastní oči také vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, když cestoval Chersonskou oblastí. V jednom opuštěném zákopu podrobněji zkoumal zanechané ruské vybavení. „V této ‚neprůstřelné‘ vestě nejsou balistické pláty, ale jen obyčejný molitan,“ ukázal názorně v reportáži.

Speciální vysílání k vyhlášení stanného práva na anektovaném území si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: