Momenty války: Zásah izraelského policisty jako z akčňáku a žebříková bitka kvůli vlajce

Současná válka mezi Izraelem a Hamásem patří mezi nejkrvavější konflikty v historii Blízkého východu. Součástí ničivých bojů, které 7. října 2023 rozpoutali palestinští radikálové teroristickým útokem na židovský stát, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší čtvrtý díl série s názvem Momenty války.

Izraelský policista na motorce zlikvidoval dva teroristy

Izrael shromažďuje nejrůznější svědectví o tom, jak masakr ze 7. října probíhal. Palestinští radikálové v tento den násilně vtrhli na izraelské území, kde zabili více než 1 200 lidí a dalších 240 unesli. S odražením brutálního útoku hnutí Hamás na izraelské osady pomáhala tamní armádě i policie s pohraniční hlídkou.

Právě strážcům zákona se během tvrdých bojů povedlo několik teroristů zlikvidovat. Jedno ze zveřejněných videí ukazuje dramatickou dopravní přestřelku, k níž došlo ve směru na město Netivot.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

„Policisté ve spolupráci s pohraniční hlídkou hrdinně zneškodnili dva ozbrojené teroristy před městem Netivot. Budeme pokračovat v práci v první linii, abychom chránili naše civilisty před terorem,“ uvedla tehdy izraelská policie na sociální síti X.

Záběry pořídil člen izraelských bezpečnostních složek, který na motorce pronásledoval osobní auto, v němž ujížděli dva teroristé z Hamásu. Muž po vozidlu za jízdy několikrát vystřelil z pistole, v důsledku čehož Palestinci zastavili. Policisté poté do stojícího auta ještě několikrát vypálili, což vedlo k definitivní eliminaci teroristů.

Zásah muže na motorce sklidil velké uznání na sociálních sítích. „Fenomenální dovednost. Impozantní. Dobrá práce izraelského hrdiny,“ lze najít ve výčtu komentářů. „Dnes se mi bude dobře spát,“ dodal další uživatel.

Zuřivá žebříková bitka kvůli palestinské vlajce

Velice kuriózní podívaná se začátkem prosince naskytla kolemjdoucím poblíž Langdon Parku v Londýně, kde se dva muži poprali kvůli vyvěšené palestinské vlajce. Ti se řezali hlava nehlava pomocí žebříků.

Celý divoký incident započal v okamžiku, kdy si v autě projíždějící muž v černém oblečení všiml počínání svého spoluobčana v bílé mikině s čepicí. Ten se rozhodl pomocí žebříku umístěného na kontejner vyšplhat na stožár u silnice, aby z něj odstranil palestinskou vlajku. Jeho aktivita druhého muže rozčílila natolik, že se rozhodl neprodleně zastavit uprostřed silnice a jít do akce.

Ačkoli se rozzuřenému šoférovi nepodařilo stržení praporu zabránit, rozhodl se na svém sokovi alespoň vykonat pomstu, a to dost nevybíravým způsobem. Na videu, které se objevilo na sociálních sítích, je zřetelně vidět, jak řidič podkopl kontejner se žebříkem. Na něm v té době stál druhým muž, které se okamžitě zřítil k zemi.

Válka mezi Izraelem a Hamásem vypukla 7. října 2023, když palestinští radikálové podnikli bezprecedentní útok na židovský stát. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z Pásma Gazy či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během války došlo. Zajímavého materiálu je skutečně mnoho. Dopady konfliktu mezi Izraelem a Hamásem velmi často překračují hranice Blízkého východu.

Zatímco iniciátor potyčky tím měl svůj úkol za splněný a odcházel zpět do svého vozu, pohled napadeného na věc byl očividně odlišný. Neváhal ani zlomek vteřiny, chopil se svého žebříku a rozběhl se za řidičem. Po něm štafle nejprve bez většího úspěchu hodil, aby je následně opět sebral a začal s nimi máchat hlava nehlava. Chlapík v černém měl však pro strach uděláno a rozhodl se bránit, vzduchem létaly údery a kopy.

Celá situace začala skutečně gradovat v okamžiku, kdy se řidiči zasekla v žebříku noha a poroučel se na silnici. Zdánlivou prohru však obratem proměnil ve výhodu – muži v bílém se totiž nedařilo štafle získat zpět do svého držení, a proto se musel dát na ústup. To, co se zdálo být úprkem, se ale rázem změnilo v taktický ústup. Aktivista sebral další žebřík, jenž měl připravený opodál. Následoval nefalšovaný souboj ve stylu žebřík proti žebříku.

Bizarní potyčku utnul až neznámý kolemjdoucí, kterému se podařilo muži v kapuci jeho štafle odebrat. A palestinská vlajka? Tu mezitím odnesl vítr neznámo kam.

Člen Hamásu pálil do mobilních toalet

Jen na hudebním festivalu Supernova poblíž kibucu Re'im teroristé z Hamásu během 7. října zabili více než 260 lidí. Organizovaný masakr dokumentuje mnoho audiovizuálních záběrů.

„Podívejte se, jak teroristé z Hamásu bez rozdílu střílejí na toalety během hudebního festivalu Supernova. To jasně dokazuje, že Hamásu je prostě úplně jedno, koho zabije,“ uvedly IDF ve svém prohlášení na sociální síti X. K tomu přidaly video pořízené jedním z teroristů.

Palestinský ozbrojenec během kulturní akce procházel kolem dlouhé řady mobilních toalet. Do každé kabinky jednou vystřelil z útočné pušky, zřejmě kdyby se někdo náhodou schovával uvnitř.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: