Monastyrskyj jednal i v Česku, na Letné si prohlížel zničené ruské tanky. Rakušan smutní

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj, který ve středu ráno zahynul při pádu vrtulníku u Kyjeva, zanechal i stopu v Česku. Loni v létě se totiž vydal do Prahy na jednání s evropskými resortními kolegy při českém předsednictví. Navíc promluvil před Čechy na Letné, kde se podíval na výstavu ve válce zničené ruské výzbroje. Mimo jiné udržoval kontakt i se svým českým protějškem Vítem Rakušanem (STAN). Ten na zemřelého ukrajinského politika zavzpomínal.

Monastyrskyj zavítal do Česka v červenci, zúčastnil se tu neformálního zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra v rámci českého předsednictví v čele Rady EU. Na tuto akci zamířil i přesto, že Ukrajina není členem Evropské unie. Kromě Monastyrského měl tehdy výjimku i moldavský šéf vnitra.

Mimo jiné se zde setkal i s Vítem Rakušanem. Ten smrti ukrajinského ministra lituje a považoval jej za „fajn člověka“. „V osobním jednání fajn člověk, s kterým jsem si rozuměl. Ještě koncem roku jsme se bavili o pomoci a obnově Ukrajiny,“ napsal na Twitteru Rakušan a vyjádřil upřímnou soustrast rodině. Kondolovat chce i osobně, neboť s Monastyrským měl Rakušan podle svých slov osobní vztah.

Za zmínku rozhodně stojí, že Monastyrskyj při loňské návštěvě Česka promluvil i k místním občanům na Letné. Zde totiž spoluzahájil výstavu ruské vojenské techniky, kterou Ukrajinci během války zničili. „Je mi ctí být tady v Praze. Když jsem byl poprvé v oblasti, kterou jsme osvobodili, řekl jsem si, že tuhle techniku musí vidět celá Ukrajina i Evropa,“ pronesl ministr před otevřením výstavy.

S Monastyrským jednal Rakušan například už v květnu, když Česká republika čelila náporu uprchlíků právě z válkou zmítané Ukrajiny. Hovořili spolu i o problematice romských uprchlíků, kteří kromě ukrajinského měli často i maďarské občanství. Přesto ve velkém mířili do Česka, popřípadě do dalších států.

Kromě Rakušana Monasterského rodině kondoloval také český premiér Petr Fiala (ODS). „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a blízkým ukrajinského ministra vnitra Monastyrského a všem, kteří zahynuli při havárii vrtulníku u Kyjeva,“ napsal na sociální sítě Fiala v angličtině.

Ukrajinci nehodu vyšetřují, Rusové oslavují

Monastyrskyj zahynul při středeční havárii vrtulníku u Kyjeva společně s dalšími členy vedení resortu. Počty obětí se aktuálně různí, ale podle posledních údajů zemřelo na místě 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Mezi obětmi i raněnými je minimálně jedno dítě. Vrtulník záchranné služby dopadl v Brovarech u Kyjeva přímo na budovu školky.

Ministr a jeho lidé letěli podle zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka na „jedno z horkých míst, kde se odehrávají boje“. Na palubě vrtulníku bylo celkem devět lidí – Monastyrskyj, pětice jeho spolupracovníků a trojice členů posádky. Mezi zemřelé patří i první náměstek ministra Jevhen Jenin nebo státní tajemník Jurij Lubkovyč.

Co způsobilo pád vrtulníku, zatím není jasné. Samotné Rusko, které s Ukrajinou již od loňského února bojuje, se k incidentu dosud nevyjádřilo, ani Ukrajinci se však nezmínili o tom, že by za pádem mohl stát Kreml. Pouze ruská média spekulují, zda nešlo o sabotáž, chybu pilota či dokonce zásah ukrajinské protivzdušné obrany. Kromě toho zní z Ruska také nadšení nad smrtí ukrajinského ministra. Prezident Volodymyr Zelenskyj nechal celou havárii prošetřit.

Muž, který oznámil začátek ruské invaze

Monastyrskyj se ministrem vnitra Ukrajiny stal v létě 2021, ačkoliv neměl politické zkušenosti. Měl za sebou právnické vzdělání a v době, kdy Zelenskyj kandidoval v roce 2019 na prezidenta, byl právním poradcem jeho týmu.

Coby nominant strany Sluha národa, se kterou Zelenskyj přišel, byl však dle BBC nekonvenční ministr, který decentralizoval moc na svém resortu. Snažil se jednotlivým složkám poskytovat co nejvíce samostatnosti.

V rozhovoru pro list The Washington Post pronesl, že to byl právě on, kdo v noci 24. února sdělil prezidentovi Zelenskému, že ruská vojska zahájila invazi do jejich země.

Zemřelý ministr po sobě zanechal dvě malé děti, bylo mu 42 let.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Letná ministr vnitra Česko Praha Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Denys Monastyrskyj