Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce, Jihočeský vyzývá k omezení kontaktů

Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Za úterý totiž eviduje rekordní přírůstek 3 056 nově pozitivně testovaných na COVID-19. Vysoké nárůsty eviduje i Jihočeský kraj, který vyzval seniory, aby dalších deset dní zásadně omezili své kontakty.

„Roste sice počet očkovaných, ale jen velmi pomalu. Na základě úterního jednání hejtmanů s vládou i my požádáme Krajskou hygienickou stanici o omezení hromadných akcí,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO) na sociálních sítích. O stejnou věc usiluje už od úterý i Zlínský kraj.

Ze zveřejněných dat je zřejmé, že nejvyšší přírůstky nakažených byly v úterý na Karvinsku a Ostravsku, nejlépe je na tom Bruntálsko. Omezení aktivit například při vánočních trzích už avizovala i řada měst, včetně Ostravy.

Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 1 228 pozitivních, je to o 32 více než o den dříve. Jde o čtvrtou nejvyšší incidenci v zemi, hůře jsou na tom Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj. Za posledních sedm dní její hodnota vzrostla o 260 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Podle zveřejněných dat bylo v úterý nejvíce nově nakažených na Karvinsku, a to 793 lidí, na Ostravsko připadá 747 pozitivně testovaných, na Opavsko 491, na Frýdecko-Místecku to bylo 480 nakažených, na Novojičínsku 369 a na Bruntálsku 176. Obě dávky očkování má v kraji s 1,2 milionu obyvatel 50,4 procenta z nich.

Omezte kontakty, zachraňte se, vyzval Kuba seniory

Jihočeský kraj vyzval seniory, aby dalších deset dní zásadně omezili své kontakty. Jihočeské obce mají omezit adventní akce. Stát by měl podle kraje připravit legislativní rámec, aby šlo zasáhnout do konání akcí, řekl ve středu na mimořádné tiskové konferenci jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Zátěž jihočeských nemocnic kontinuálně stoupá a v budoucích dnech můžeme očekávat zvyšující se zátěž. Přijali jsme opatření, aby se situace zklidnila,“ uvedl Kuba.

Vyzval zejména seniory, aby příštích deset dní zásadně omezili své společenské, pracovní i rodinné kontakty. „Čelíme variantě delta, která je tak extrémně rychle přenosná, že omezení kontaktů a dodržování opatření vás může ochránit od toho, abyste se nakazili,“ řekl. Senioři nad 65 let tvoří podle hejtmana na jihu Čech většinu hospitalizovaných s covidem, je jich 290 ze 402 všech hospitalizovaných.

Tagy: