V Jižní Rusi se bude platit rubly. Moskva chce zřídit v okupované Ukrajině loutkový stát

Spor Ukrajiny a Ruska

Válka na Ukrajině (29.4.2022 6:00)

Novináři Svobodné Evropy se dostali k dokumentům, které odhalují, že se Kreml chystá v okupované části Ukrajiny vytvořit loutkový stát Jižní Rus. Nutnost vzniku takového útvaru Rusko opět obhajuje pokřivenou teorií, že občané Ukrajiny čelí teroru nacistů a banderovců.

Moskva promítla své plány o vzniku kvazistátu Jižní Rus do dokumentu s názvem Manifest Jihoruské lidové rady. V textu se píše o tom, že Ukrajina po roce 2014 ztratila právo na vlastní legitimitu v rámci „Sovětského svazu“.

Manifest má zřejmě vyvolat dojem, že jeho sepsání iniciovali lidé na jihu Ukrajiny, ve skutečnosti byl ale podle Svobodné Evropy napsán politiky z řad moskevské strany Jednotné Rusko. Kreml v textu opět zneužívá pokroucený narativ, že Ukrajina trpí pod terorem nacismu a banderovců. Tento ruský výklad reality se opírá mimo jiné o existenci extremistů v řadách ukrajinského polovojenského batalionu Azov, což Rusové zneužívají v celonárodním kontextu.

„V reakci na teror a totalitní vnucování ideologie nacismu a banderovců ze strany bývalého státu Ukrajina přebíráme jako Jihoruská lidová rada moc do vlastních rukou a zakládáme nový stát Jižní Rus,“ stojí v textu Manifestu.

V dokumentu se rovněž píše o tom, že Rusové, Bělorusové a Ukrajinci jsou trojjediným ruským lidem, který spojuje stejná identita a historie.

Z výrazových prostředků Manifestu je zřejmé, že takzvaná Jižní Rus má z pohledu Ruska plnit stejnou loutkovou úlohu jako Krym nebo samozvaná Doněcká a Luhanská lidová republika. Snahou Ruska je zřejmě vytvořit útvar, který by zmíněné oblasti propojil. Východní část jihu Ukrajiny mají totiž ruské síly s výjimkou Mariupolu pod kontrolou. Přesné územní vymezení kvazistátu ale dokument nepopisuje.

Je pravděpodobné, že Kreml začne v regionu samozvané Jižní Rusi urychleně vymáhat ruská pravidla. Kupříkladu v okupovaném městě Cherson, které Rusové obsadili v prvních dnech války, bude možné 1. května začít platit rublem, po pár týdnech hájení ukrajinské hřivny už má být rubl jedinou povolenou měnou v oblasti. Zdá se proto, že podobnou měnovou politiku začne Rusko vyžadovat i v dalších okupovaných zónách, kde má údajně brzy vzniknout samozvaný stát Jižní Rus.

Tagy: