Moskva trestně stíhá reportéra CNN Walshe. V Rusku podle ní natáčel nelegálně, stanice ho hájí

Reportér CNN Nick Paton Walsh v ruském městě Sudža, které ovládají Ukrajinci

Ruská vláda vydala zatykač na novináře CNN

Ruské úřady zahájily trestní stíhání reportéra CNN Nicka Patona Walshe. Měl se provinit „nezákonným překročením státní hranice Ruské federace a natáčením v oblasti města Sudža v Kurské oblasti“. Moskva chce novináře zařadit na mezinárodní seznam hledaných osob. Stanice CNN se brání, že natáčení v Rusku bylo v souladu s mezinárodním právem.

Nick Paton Walsh, který působí jako hlavní zpravodaj CNN pro mezinárodní bezpečnost, natáčel v Ukrajinou obsazené Kurské oblasti minulý týden. Z města Sudža informoval o překvapivém ukrajinském přeshraničním vpádu a o situaci na ruském území.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel je vyvrhel, říká mluvčí ruské diplomacie. Českého prezidenta přirovnala k teroristům

V oblasti natáčel na pozvání Kyjeva a po dobu pobytu ve městě byl v doprovodu ukrajinských vojáků, informuje stanice CNN. Trestní stíhání zahájila Federální služba bezpečnosti (FSB), která je hlavní domácí bezpečnostní službou Ruské federace a nástupkyní sovětské KGB, a to proti Walshovi a dvěma ukrajinským novinářům.

Reportáž Nicka Patona Walshe, kvůli které je v Rusku trestně stíhán:

V prohlášení je obvinila, že „nezákonně překročili státní hranici Ruské federace a natáčeli v oblasti osady Sudža v Kurské oblasti“, uvedla CNN.

Stanice se v prohlášení za svého reportéra postavila. „Náš tým byl spolu s dalšími mezinárodními novináři pozván ukrajinskou vládou a doprovázen ukrajinskou armádou, aby si prohlédl území, které nedávno obsadila. Jedná se o činnost v souladu s právy, která novinářům přiznávají Ženevská konvence a mezinárodní právo.“ CNN dále uvedla, že její tým během celého konfliktu „přináší věcné a nestranné zpravodajství, které pokrývá jak ukrajinský, tak ruský pohled na válku“.

FSB však do prohlášení napsala, že novináři budou zařazeni na „mezinárodní seznam hledaných osob“. Podle stanice není jasné, na který seznam se FSB odvolává.

Unikátní záběry obsazeného města

Walsh ve své reportáži z minulého týdne přinesl unikátní záběry z Ukrajinci dobytého města. Kamera zachytila rozstřílené domy i ulice, které nesly známky nedávných tvrdých bojů. Podle zvuků střelby se nedaleko od města bojovalo. „Je tu snaha Rusů Ukrajince zatlačit, ale prostě to nefunguje a ponížení pro Putina trvá,“ shrnul Walsh.

„Je opravdu neskutečné být opět uvnitř Ruska s ukrajinskými silami v čele. Ani socha Lenina tu není nepoškozená,“ dodal reportér. Plnou kontrolu nad Sudžou oznámil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dříve pětitisícová Sudža je dosud největší obec, kterou ukrajinská armáda podle vlastních prohlášení obsadila. Ve městě se rovněž nachází důležitý tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Rusko prší ukrajinské drony. Plameny zachvátily letiště, hasit se nedaří ani sklad ropy

Tagy: