Hit na MS v hokeji: Lotyš pobavil po postupu lámanou češtinou i sprostým výrazem

Bývá to časté téma. Jak moc se cizinci, kteří zamíří do některého z českých klubů, učí češtinu. Lotyš Ralfs Freibergs, který působí v Litvínově, po utkání se Švýcarskem na MS v hokeji v rozhovoru pro ČT Sport ukázal, že se náš jazyk nejen učí, ale nebojí se jím veřejně mluvit. Jeho vyjádření se nicméně rychle stalo hitem internetu, a to díky peprnému výrazu, který v něm použil.

„Byl velmi těžký zápas dneska. Oni nedali nám nic. Nebylo tak co, oni nepotřebují ty body a hráli na pí*u,“ prohlásil lámanou češtinou Freibergs. Právě tato část jeho rozhovoru se stala rychle virální.

Lotyšský obránce, který působí v Litvínově, ale hrál i za Zlín, Kometu či Třinec, reagoval na poslední střetnutí v základní skupině mistrovství světa. V něm stanul se svými spoluhráči proti Švýcarsku, které mělo jistotu postupu do čtvrtfinále z prvního místa, Lotyši naopak potřebovali proti favoritovi získat alespoň bod. Kýženého zisku se dočkali, ale pořádně se nadřeli, soupeř jim nic nedal zadarmo.

Freibergs a spol. po dvou třetinách vedli 2:1, ale pro pořadatelskou zemi přišel šok ve třetí části, kdy Švýcaři dvěma góly výsledek otočili, což by znamenalo konec na turnaji. Kaspars Daugaviņš ale v čase 54:56 vyrovnal na 3:3 a za tohoto stavu došel duel do prodloužení. V tu chvíli měli Lotyši jistý postup do čtvrtfinále na úkor Slovenska, po vítězném gólu Rudolfse Balcerse ale získali i druhý bod, který je posunul v tabulce na třetí místo před český národní tým.

Ve čtvrtfinále se tak Lotyšsko střetne se Švédskem, Češi s USA, Švýcarsko s Německem a Finsko s Kanadou. Celý program play-off MS naleznete zde.

Tagy:
Švýcarsko Finsko čtvrtfinále USA HC Verva Litvínov HC Oceláři Třinec Mistrovství světa v ledním hokeji PSG Zlín Ralfs Freibergs