MS v hokeji 2025: Co všechno zatím víme o šampionátu ve Švédsku a Dánsku?

Mistrovství světa v ledním hokeji 2025 se podvanácté v historii uskuteční ve Švédsku a podruhé v Dánsku. Jde o historicky pátý šampionát, který se koná ve dvou nebo více zemích. Švédsko při volbě nemělo protikandidáta, menší země na severu Evropy se následně přidala. Vyvrcholení mistrovství pod záštitou Mezinárodní hokejové federace (IIHF) se odehraje v legendární stockholmské hale „Globen“.

Termín mistrovství světa

Hokejový šampionát se tradičně uskuteční po skončení evropských soutěží v květnu a bude trvat přibližně dva týdnyPřesný termín mistrovsví 2025 ale ještě není znám.

Haly

Švédsko zvolilo, podle očekávání, jako dějiště šampionátu Stockholm a ikonickou Avicii Arenu, známou pod označením Globen. Hala má kapacitu téměř 14 tisíc sedících diváků. Ve Stockholmu se uskuteční jedna ze dvou základních skupin, dvě čtvrtfinále, obě semifinále a následné zápasy o medaile.

Stockholm uspěl ve výběrovém řízení Švédské hokejové asociace. „Je povzbuzující, že byl velký zájem ze strany našich měst, které chtěly mistrovství uspořádat. Vizí hokeje je stát se nejzajímavějším švédských sportem. V roce 2025 chceme uspořádat nejpoutavější mistrovství světa v ledním hokeji na světě,“ uvedl prezident asociace Anders Larsson.

O dějišti v Dánsku bylo rozhodnuto daleko dříve. Jedna ze skupin a dvě čtvrtfinále se uskuteční v Herningu v Jyske Bank Boxen. Aréna, která hostila také mistrovství v roce 2018, má pro sportovní utkání kapacitu 12 tisíc diváků.

Kvalifikované země, herní systém a skupiny

Jistou účast na mistrovství mají zatím jen pořádající Švédsko a Dánsko. O ostatních účastnících se vždy rozhoduje rok předem na základě sestupů z elitní skupiny mistrovství světa a postupů z nižších divizí.

Pokud se neočekávaně nezmění herní systém turnaje, ve Švédsku a Dánsku se představí 16 týmů rozdělených do dvou skupin po osmi. Každá skupina se odehraje v jednom městě. Nejlepší čtyři týmy postupují do následného play-off, poslední celky sestupují do nižší divize. Celkem se na mistrovství odehraje 64 duelů.

Švédsko nemělo protikandidáta

Pořadatelství v pořadí 88. světového šampionátu potvrdil kongres Mezinárodní hokejové federace v roce 2019 v dějišti tehdy probíhajícího MS v Bratislavě.

Na scénáři, že mistrovství v roce 2023 chtěli pořádat Rusové, v roce 2024 Češi a o rok později Švédové, se dohodli zástupci zemí na předešlém kongresu na Maltě. Bylo jasné, že kongres návrh v Bratislavě už jen potvrdí. Ke Švédsku se nakonec přidalo ještě právě Dánsko.

Kvůli invazi na Ukrajině už sice Mezinárodní hokejová federace (IIHF) vyloučila Rusy a Bělorusy ze všech reprezentačních akcí minimálně pro zbytek sezony 2021/2022 a sborné zároveň sebrala pořadatelství juniorského MS. To se mělo na přelomu roku uskutečnit v Novosibirsku a Omsku. Jenže kvůli pokračující ruské agresi na Ukrajině IIHF v dubnu definitivně rozhodla také o osudu seniorského šampionátu v roce 2023, který měl původně hostit Petrohrad. Mistrovství se uskuteční jinde.

Historie šampionátů ve Švédsku a Dánsku

Dánsko

  • Dánsko hostilo šampionát v roce 2018, kdy se kromě Herningu hrálo i v Kodani. Zlato brali Švédové před Švýcary. Češi vypadli ve čtvrtfinále s později bronzovými Američany.

Švédsko

Švédská historie je daleko bohatší. Zde je přehled všech šampionátů včetně medailistů a zajímavostí:

  • Stockholm 1949: Svůj historicky druhý titul získává Československo, domácí reprezentace končí na druhém místě.
  • Stockholm 1954: Svůj první titul vyhrál tehdejší Sovětský svaz, naopak Švédové neobhájili triumf z roku 1953 a skončili třetí.
  • Stockholm 1963: Další zlatou medaili přidává Sovětský svaz, Švédsko bere stříbro a bronz Československo.
  • Stockholm 1969 a 1970: Pořadí je na obou mistrovstvích stejné – zlato Sovětský svaz, stříbro Československo a bronz Švédsko.
  • Stockholm a Göteborg 1981: Medaile si opět rozdělují Sovětský svaz, Československo a Švédsko, jen umístění na druhém a třetím místě se oproti minulým šampionátům prohazuje.
  • Stockholm a Södertälje 1989: Švédové vyšli poprvé na domácí půdě naprázdno, Československo získalo bronz za Sovětským svazem a Kanadou.
  • Stockholm a Gävle 1995: Domácí hokejisté získali stříbro, svůj historicky první titul slaví Finsko.
  • Göteborg, Karlstad a Jönköpingu 2002: Šampionát přinesl opět historicky první triumf, tentokrát pro Slováky. Druzí skončili Rusové a třetí domácí výběr.
  • Stockholm byl dějištěm naposledy v letech 2012 a 2013, kdy se turnaj uskutečnil ve Finsku a Švédsku. Zatímco první rok ovládli Rusové přes Slováky a Češi brali bronz, ve druhém případě už slavili Švédové, když ve finále přetlačili Švýcary. Třetí skončily USA.

Zajímavosti:

  • Právě v roce 2012 získali Češi na hokejovém MS zatím poslední medaili.
  • Oba poslední šampionáty v daných zemích skončily stejně – 1. Švédsko, 2. Švýcarsko a 3. USA.

Medailisté posledních hokejových MS:

Rok Místo konání Zlato Stříbro Bronz Český výsledek
2011 Bratislava, Košice Finsko Švédsko Česko
2012 Helsinky, Stockholm Rusko Slovensko Česko
2013 Stockholm, Helsinky Švédsko Švýcarsko USA Čtvrtfinále
2014 Minsk Rusko Finsko Švédsko 4.
2015 Praha, Ostrava Kanada Rusko USA 4.
2016 Moskva, Petrohrad Kanada Finsko Rusko Čtvrtfinále
2017 Kolín n. R., Paříž Švédsko Kanada Rusko Čtvrtfinále
2018 Kodaň, Herning Švédsko Švýcarsko USA Čtvrtfinále
2019 Bratislava, Košice Finsko Kanada Rusko 4.
2020 Zrušeno kvůli pandemii koronaviru.
2021 Riga Kanada Finsko USA Čtvrtfinále

Tagy:
historie Švédsko termín systém Stockholm Dánsko hokej čtvrtfinále sport IIHF Mistrovství světa v ledním hokeji Avicii Arena Jyske Bank Boxen Herning Mezinárodní federace ledního hokeje MS v hokeji 2025