Je vhodné během války sdílet fotky z dovolené? Experti nabízejí dva pohledy

Dovolená u moře

Je vhodné sdílet třeba luxusní dovolené v době války?

Sociální sítě mnohdy ukazují trochu zkreslenou realitu a je třeba jejich prostředí brát s rezervou. Zveřejněné fotky z „dokonalých“ dovolených často vylepšují speciální filtry. V posledních dnech navíc vyvstala otázka, zda je v aktuální čas, kdy probíhá krvavá válka na Ukrajině, vhodné chlubit se luxusem či zájezdy. Dilema řešila i zakladatelka fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová.

Pizingerová strávila poslední dny v zahraničí. Jestli má ale sdílet zážitky z cest i ve chvíli, kdy se nedaleko nás válčí, si není jistá. Proto se zeptala na sociální síti. „Dnes jsme se vrátili zpět do ČR z našeho cestování. Mám spousty krásných zážitků a fotografií včetně videí. Vůbec ale nevím, zda se mám o ně právě teď dělit. Je to všechno divné. A tak se vás ptám, jestli toužíte trochu po odreagování? Jelikož máme všichni trochu jiné starosti díky... Ani nevím, jak to mám nazvat. Možná jen jedním slovem – bezmocí,“ napsala Pizingerová na Instagram.

Sleduje ji přes 123 tisíc lidí. V její virtuální anketě hlasovalo 92 procent odběratelů pro sdílení zážitků, čímž možná pomohla i ostatním známým osobnostem nebo influencerům vypořádat se s tímto dilematem.

Dál žijeme naše životy

„Jako první se vnuká odpověď, že to vhodné není. Že situace je vážná a někdo, když třeba ukazuje, jak si užívá v Karibiku, může hodně lidí pěkně naštvat. Obzvlášť ty, co jsou účastníci konfliktu, kterým jde o život. Na druhé straně se na to lze dívat tak, že přeci jenom aspoň nějaká radost zůstala. Že něco takového stále existuje, že svět není jenom smutný nebo zabijácký, atd.,“ vysvětlil redakci ShowTime psycholog Karel Humhal.

Mnohé známé osobnosti i influenceři byli zkrátka zvyklí vystavovat na odiv svůj mnohdy nadstandardní život, se kterým se někdy váží i různé spolupráce s produkty a značkami. „ Asi vždycky záleží na dotyčném produktu, službě a upřímně řečeno i na influencerovi,“ řekl štábu ShowTime marketingový expert Vilém Rubeš.

„Aby se ostatní obhajovali za spolupráce za to, co dali na Instagram, nebo že někam jedou? Proč? To, že dál žijeme naše životy, neznamená, že nám celá tato situace je ukradená,“ konstatovala na sociálních sítích modelka Nikol Švantnerová.

Tagy: