Stejné oblečení i chybějící datum: Lidé spekulují o věrohodnosti videa se Zemanem

Nikdo na návštěvě u prezidenta v nemocnici neměl respirátor.

Zeman v nemocnici

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek zveřejnil videozáznam z nedávné schůzky v ÚVN, kde prezidenta Miloše Zemana navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Někteří lidé na sociálních sítích začali pochybovat o tom, zda byly záběry pořízené skutečně 14. října. Podezření vyvolává fakt, že Mynář i Vondráček během 21. října vystoupili ve veřejném prostoru s úplně stejným oblečením, které měli na sobě i před týdnem.

Hradní kancelář čelila za poslední dny ostré kritice za to, že zamlčovala zdravotní stav Miloše Zemana. Se zprávou, že prezident není schopen plnit své pracovní povinnosti, přišel až v pondělí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který citoval dopis od lékařů z ÚVN.

Vratislav Mynář tu samou zprávu obdržel už 13. října. Přesto o den později došlo za jeho přítomnosti k setkání Radka Vondráčka se Zemanem na půdě nemocnice. Prezident Vondráčkovi mimo jiné podepsal dokument o svolání Sněmovny.

Hradní kancléř se ohledně svolání schůzky během čtvrtečního brífinku hájil tím, že zprávu obdržel až v době, kdy už byla návštěva domluvená. Proč ji ale po zjištění nových skutečností nezrušil, při brífinku nezmínil.

Mynář stejně jako Vondráček tvrdí, že na setkání trval Zeman. Šéf kancláře také potvrdil Vondráčkovu výpověď, že předsedu Sněmovny k Zemanovi doprovodili policisté. To ovšem policie oficiálně popřela.

Předtím, než Mynář pustil videozáznam ze schůzky v ÚVN, na tiskové konferenci uvedl: „Důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že bychom manipulovali nebo falšovali prezidentův podpis.“ Na záběrech je skutečně vidět ležící Zeman, jak Vondráčkovi podepisuje dokument o svolání nově zvolené Sněmovny.

Pochybností je více

Hned po zveřejnění videa se na sociálních sítích začaly objevovat pochybnosti o tom, jakým způsobem schůzka probíhala a zda se vůbec uskutečnila 14. října. Vratislav Mynář má na záznamu tmavé sako, světlemodrou košili a tmavomodrou kravatu se vzory. Stejné oblečení zvolil i na čtvrteční brífink.

Radek Vondráček má na videu tmavé sako, světlou košili, červenou kravatu a výrazný modročervený kapesníček. Ve stejném outfitu vystoupil i během čvrteční politické debaty na webu Blesk.cz, kde byl jeho soupeřem poslanec Marek Benda (ODS).

„Řekněte mi, prosím, že jsem paranoidní. Nebo vypadají outfity Mynáře a Vondráčka moc podobně?“ zeptal se na Twitteru jeden z uživatelů. „Pan kancléř se už týden nepřevlékl. Asi,“ reagoval ironicky další.

Ze záběrů Vondráčkovy návštěvy je zřejmé, že na dokumentu chybí datum. Když se ale šéf Sněmovny později chlubil tím, že má listinu podepsanou, na dokumentu byl onen 14. říjen už dopsán ručně.

Mnoha lidem na sociálních sítích přijde také absurdní, že nikdo z návštěvníků na sobě nemá roušku či respirátor, což by na jednotkách intenzivní péče mělo být pravidlem. Vondráček tvrdí, že si respirátor sundal, aby ho prezident dobře slyšel.

„Pan prezident mi v respirátoru špatně rozuměl, když jsem na něj mluvil. Hůř slyší. Tak jsem si respirátor po dohodě odložil. Jinak jsem se po celou dobu po nemocnici pohyboval s respirátorem,“ vysvětlil Seznam Zprávám.

Tagy: