Mynář má strach. Během brífinku si nacvičoval, co řekne vyšetřovatelům, zní z opozice

Vratislav Mynář

Jak reagují na zveřejněné video Rakušan, Pekarová a Jurečka?

Reakce na čtvrteční vystoupení hradního kancléře Vratislava Mynáře na tiskové konferenci na sebe nenechaly dlouho čekat. Z opozice se na jeho hlavu valí především výtky a kritika. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podotkla, že kancléřův exkurz do historie kulhal na obě nohy. Petr Gazdík (STAN) naopak podotkl, že mu tisková konference evokovala Mynářův nácvik výpovědi před vyšetřovatelem. „Považuji to za rétorické cvičení,“ řekl.

„Připadalo mi, že si Mynář nacvičuje, co bude říkat před vyšetřovatelem. Považuji to za rétorické cvičení,“ sdělil krátce po vystoupení hradního kancléře poslanec Petr Gazdík (STAN). Nerozumí tomu, jak se Mynář zachoval po 13. říjnu, kdy od Ústřední vojenské nemocnice obdržel informaci o zdravotním stavu Miloše Zemana.

V ní se uvádí, že prezident není schopen vykonávat svůj úřad. Mynář přesto o den později za Zemanem přivedl předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO). „Když se pak kancléř snaží propašovat předsedu Sněmovny za prezidentem, tak už nevím, co je v pořádku,“ dodal.

Pekarová Adamová měla pocit, že se Mynář snažil svým vystoupením pouze bránit. „Chrání sám sebe. Je zřejmé, že má strach, když nenechá promluvit ani novináře. Vždy přednese připravenou řeč, která neobsahuje důležité informace, ale jen obranu sebe sama,“ sdělila po vystoupení kancléře.

Připomněla, že se jedná o trestně stíhaného člověka. „Který nemá ani bezpečnostní prověrku. To nemůže působit jinak, než nedůvěryhodně,“ pokračovala.

Vyjádření Mynáře přineslo další otázky

Na Mynářův skok do minulosti, kdy připomínal, jak se o zdraví prezidenta informovalo za Václava Havla, reagovala předsedkyně s humorem. „Pustil se i do historických exkurzů, které kulhaly na obě nohy. To je důkaz, že Mynář chrání jen sebe,“ dodala s tím, že kancléř Zemanovi pouze škodí.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka dodal, že vyjádření a zveřejnění videa, na kterém Zeman podepisuje svolání Poslanecké sněmovny, přineslo jen další otazníky. „Mynář zapomněl, že mu dorazil dopis z ÚVN, který konstatuje stav prezidenta. Ten hovoří jasně,“ poznamenal. Souhlasil následně s Pekarovou, že výpověď Mynáře evokovala snahu se chránit.

Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala je toho názoru, že se s vyjádřením kancléře nic nemění. „Pro případnou aktivaci článku 66 bude rozhodující aktuální zpráva ÚVN na začátku listopadu, zda je pan prezident schopen vykonávat svou funkci,“ konstatoval pro ČTK. Vyjádřil se i ke zveřejněným záběrům Zemana na jednotce intenzivní péče (JIP). „Při pohledu na zveřejněné záběry z nemocnice znovu přeji panu prezidentovi uzdravení, také potřebný klid a respekt k jeho soukromí,“ doplnil.

Tagy: