Na Česko se od západu ženou velmi silné bouřky. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Následky bouřky v Jihomoravském kraji

Na Česko se ženou další bouřky

Přes jih republiky se v neděli večer a v noci znovu přeženou silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a prudkými nárazy větru. V některých regionech na jihu Čech mohou být i velmi silné. Vyplývá to ze zpřísněné výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pro většinu Karlovarského kraje, celý Plzeňský a Jihočeský kraj a jihozápadní část Středočeského kraje platí výstraha od nedělních 18:00 do pondělních 3:00. Od 21:00 se rozšiřuje také o většinu území Vysočiny a jihozápadní část Jihomoravského kraje.

Večer meteorologové upřesnili, že v oblastech České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Třeboň a Vimperk v Jihočeském kraji a na Sušicku v Plzeňském kraji se mohou do nedělních zhruba 21:30 objevit i velmi silné bouřky, zpřísnili tam proto výstrahu.

„Z Německa a Rakouska postupuje zvolna nad naše území pás silných bouřek, nárazy větru dosahují rychlostí kolem 90 km/h, kroupy v průměru kolem dvou centimetrů a přívalové srážky kolem 30 milimetrů za hodinu,“ uvedli meteorologové. Kolem 20:00 bouřky podle ČHMÚ vstoupí na české území.

Při bouřkách se mohou ojediněle vyskytnout přívalové deště, po nichž se mohou rozvodnit menší vodní toky. ČHMÚ varoval i před nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a kroupami o průměru do dvou centimetrů. Voda může podle meteorologů zatopit sklepy, podjezdy či podchody a vítr může lámat větve stromů. Lidé by si tak při pohybu venku či jízdě autem měli dávat pozor.

V sobotu večer zasáhly bouřky hlavně Břeclavsko, jihomoravští hasiči evidovali na 60 událostí. Vyjížděli především k popadaným stromům, větvím i ke spadlým sloupům elektrického vedení nebo čerpali vodu ze sklepů.

Tagy: