Na pohřeb Alžběty II. dorazí Fiala, potvrdil Zeman. Prezident má létání zakázané od lékařů

Prezident Miloš Zeman

Rozhovor s Milošem Zemanem (zdroj: Frekvence 1)

Posledního rozloučení se zesnulou britskou královnou Alžbětou II. se za Česko zúčastní premiér Petr Fiala (ODS). V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 to řekl prezident Miloš Zeman. Hlavě státu lékaři létat zakázali kvůli vyživovací sondě. Státní pohřeb Alžběty II. proběhne v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

„Poprosil jsem Petra Fialu, aby se pohřbu zúčastnil z prostého důvodu. Mně totiž lékaři zakázali létat, protože mám díru v břiše kvůli žaludeční sondě,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1. Fiala podle prezidenta souhlasil.

Vyjmutí sondy, kterou lékaři Zemanovi zavedli po zdravotních potížích kvůli riziku podvýživy loni na podzim, bude podle dřívějšího vyjádření prezidentova kancléře Vratislava Mynáře přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku.

Zeman připomněl, že se s královnou setkal několikrát. Nejprve, když ji do Česka pozval tehdejší prezident Václav Havel, následně také například v Buckinghamském paláci. V Británii je královna podle Zemana zobrazením a ztělesněním mnohasetleté tradice. „Ten symbol obrovské kontinuity dějin je něco, co dává královně bez ohledu na formální kompetence nesmírně vlivnou pozici,“ dodal prezident.

Státní pohřeb britské panovnice se uskuteční 19. září ve Westminsterském opatství, následovat budou dvě minuty ticha, které bude držet celé království. Po hodinovém obřadu se velký smuteční průvod vydá do Hyde Parku, kde bude rakev přeložena z lafety do státního pohřebního vozu a odvezena do královského hradu ve Windsoru.

Po průvodu Windsorem se uskuteční smuteční obřad v hradní kapli svatého Jiří, během něhož bude rakev spuštěna do královské hrobky. Královna bude pohřbena vedle svého manžela prince Philipa, který zemřel loni v dubnu.

Královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let ve čtvrtek ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii celkem 72 let.

Tagy: